11 september
Een afrekening

'Na 11 september is alles anders op onze aardbol': zo wordt gezegd, maar is dat wel waar? De Verenigde Staten verklaarde de oorlog aan het terrorisme dat nu islamitisch is. Deze kwestie roept veel vragen op die uitgebeend zullen worden in het TUMULTdebat op 5 februari in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat.
Ten eerste: hanteert de Verenigde Staten niet eigenlijk een dubbele moraal tegenover schurkenstaten en doet zij dat niet al jaren? Ten tweede: is Bin Ladens drijfveer werkelijk de verspreiding van de islamitische cultuur en niet eigenlijk een een doodgewone wraakactie? En ten derde: kan een staat een geloof de oorlog verklaren? Ten vierde en laatste: gaat het inderdaad om een botsing van culturen, zoals wel is gesuggereerd? En zo ja, is die botsing dan ook in Nederland te verwachten? Is er nu niet een enorme druk op allochtonen om zich te conformeren aan Nederlandse waarden en elk recht op een eigen culturele identiteit af te zweren?

Het debat tussen Secil Arda, intercultureel adviseur, Jan Jaap de Ruiter, arabist Katholieke Universiteit Brabant, en Paul Aarts, arabist Universiteit van Amsterdam, wordt geleid door Jan van Leijenhorst, directeur VNG-Onderwijs.

Mede mogelijk gemaakt door Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree Eu 3, CJP & U-Pas EU 2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.