Gemeente Groningen


Ouderenvisie 2020: Mit waarmte en diverdoatsie op weg noar 2020 29-01-2002

Het college van B&W heeft de Ouderenvisie 2020 vandaag vastgesteld. De kern van de visie is: maak ouderenbeleid overbodig, behalve voor de groep kwetsbare hoogbejaarden. De Ouderenvisie is uitgewerkt in vijf thema's: wonen, veiligheid, mobiliteit, vrije tijd en zorg en dienstverlening. Uitgangspunt van de visie is dat het in 2020 in de stad prettig toeven moet zijn voor iedereen en dus ook voor ouderen.

Om dit te bereiken, zijn enkele hoofddoelen ontwikkeld voor de stad van overmorgen: flexibele woningen die kunnen worden aangepast aan de wensen van de bewoners naar gelang de levensfase (zgn. 'levensloopbestendigheid'), gezamenlijke voorzieningen en veiligheid in wonen met de daaromheen georganiseerde zorg.

De toekomstige senioren zijn individualistischer ingesteld dan de huidige. Ze zijn daarbij kritisch, autonoom en mondig. Bij de voortgaande individualisering keert men zich nadrukkelijk tegen het doorslaan naar egoïsme. Men wil dus wel zoveel mogelijk de eigen gang kunnen gaan en eigen keuzes kunnen maken, maar vanuit een maatschappelijke betrokkenheid met een rechtvaardig vangnet voor de onderkant van de samenleving. De wensen en verwachtingen van senioren zijn van invloed op de aandacht voor bijvoorbeeld wonen, bereikbaarheid en fysieke toegankelijkheid van voorzieningen, comfort, veiligheid en gezondheid. Zowel kwantitatief als kwalitatief is er dan ook meer dan voldoende aanleiding om het seniorenbeleid van de gemeente op de toekomst te richten. Die toekomstige stad vraagt niet zozeer om onderscheid op grond van leeftijd en inkomen, maar om een gezond samengaan van diverse leefstijlen met pijlers als:
* flexibiliteit in wonen en zorg (doel: zo lang mogelijke zelfstandigheid in eigen huis en/of buurt, met oproepbare- en betaalbare hulp aan huis afhankelijk van de eigen wens en fysieke gesteldheid)

* mobiliteit (zowel letterlijk, in de vorm van openbaar vervoer, fiets en auto, als virtueel, door middel van internet e.d.)
* meer op senioren gerichte keuzemogelijkheden voor permanente educatie, kunst, cultuur, sport, recreatie en uitgaan.
* veiligheid (zowel de werkelijke als de gevoelde).
Wijkgericht denken

Het wijkgerichte denken dat in de Ouderenvisie naar voren komt, sluit aan bij de wijkvernieuwing en de Stadsdeelvisies die samen met bewoners, winkeliers, bedrijfsleven, woningcorporaties en andere belanghebbenden zijn ontwikkeld. Het project Ouderen en Wijkvernieuwing in Vinkhuizen is een voorbeeld van het nieuwe (wijkgerichte) ouderenbeleid. Veel van de themas die in deze Ouderenvisie de revue passeren, spelen een rol in dit project. In Vinkhuizen kan dan ook de eerste stap worden gezet naar het nieuwe seniorenbeleid.

Dinsdag 5 februari om 20.00 uur presenteert wethouder ouderenbeleid René Paas zijn visie aan de Stadjers in het Treslinghuis tijdens het Toekomstdebat: de resultaten. Wethouder Willem Smink presenteert daar zijn nota Ouderenhuisvesting Nu en Straks.