Ingezonden persbericht

Persbericht+Persbericht+Persbericht+Drents Museum

15 januari 2002

Barend Blankert.
Meester van de melancholie

Het Drents Museum in Assen presenteert van 5 februari tot en met 31 maart 2002 de tentoonstelling Barend Blankert. Meester van de Melancholie. De schilderijen van deze figuratieve schilder vallen op door hun licht melancholieke, vervreemdende sfeer die tot nadenken aanzet bij de beschouwer. De tentoonstelling beslaat Blankerts gehele loopbaan, vanaf het begin van de jaren zestig tot vandaag aan toe, al ligt het accent op zijn latere werk.

"Gedeprimeerd zijn is goed voor de kunst", aldus Barend Blankert in een interview in de regionale pers. Een dergelijke uitspraak typeert deze schilder heel treffend, want als er iemand is die met ironie afstand kan nemen tot zijn vervreemdende, vaak nogal neerslachtig makende taferelen dan is het Blankert zelf. Al is hij bij het grote publiek lang niet zo bekend als andere "realisten" als Matthijs Röling of Henk Helmantel, onder kenners geldt hij als een van de meest opmerkelijke figuratieve schilders van dit moment.

Figuratieve kunst
Voor Blankert, geboren in 1941 te Kampen en opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren te Amsterdam, is de term "realist" veel te beperkt. Dat hij vaak tot de noordelijke realisten wordt gerekend, komt omdat hij jarenlang in Friesland woonde en van 1971 tot 1992 les gaf aan Academie Minerva te Groningen, samen met onder andere Matthijs Röling, Wout Muller en Diederik Kraaijpoel. In tegenstelling tot de meeste van zijn noordelijke collega's is hij echter van huis uit géén realist uit overtuiging. In het begin van zijn loopbaan maakte Blankert een tijdlang volledig abstract werk en hij ontwikkelde zijn huidige figuratieve werkwijze niet zo zeer om de geziene werkelijkheid zo goed mogelijk vast te leggen, maar omdat hij op deze manier beter tot uitdrukking kon brengen wat hem voor ogen stond. Blankerts schilderijen zijn geen doorkijkjes op een waargenomen situatie, maar composities van herkenbare motieven. Mensen in allerlei verschillende, soms nogal opvallende poses (veelal naar hemzelf gemodelleerd), meubelstukken, delen van interieurs of landschappen, die tezamen bepaalde associaties en herinneringen oproepen. Iedere bezoeker mag voor zichzelf uitmaken welke dat zijn. Het is niet gemakkelijk om in woorden uit te drukken waar het in zijn werk om gaat. Maar zijn schilderijen zijn, zoals Blankert het zelf eens heeft geformuleerd, dan ook "niet literair bedoeld": "het beeld spreekt voor zich".

Boek
De tentoonstelling wordt begeleid door een rijk geïllustreerd boek. Het bevat onder meer tekst over het werk van Blankert geschreven door zijn broer de kunsthistoricus en Vermeer-kenner Albert Blankert en een uitvoerig interview door Peter Karskarel. Het boek kost ¤ 22,50 en is verkrijgbaar in de Museumwinkel. Een luxe, gebonden uitgave met een genummerde en gesigneerde zeefdruk kost ¤ 135.

Symposium
Op vrijdag 22 maart zal er in het Drents Museum een symposium worden georganiseerd over de hedendaagse figuratieve kunst onder de titel " Mag het weer?" Meer informatie over dit symposium volgt nog.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht