Ingezonden persbericht

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AZ Valkenburg aan de Geul
tel. 043-4591561

IVN start cursus voor vrijwilligers

De IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul heeft sinds 1975 de zorg in handen voor heempark Sjloens Heim te Oud-Valkenburg. In deze door vrijwilligers aangelegde tuin worden de verschillende landschapstypen van het Zuid-Limburgse land en de bijbehorende flora getoond, alsmede oude cultuurgewassen en kruiden. Tevens behoort de watermolen van kasteel Schaloen tot een vast onderdeel van het heempark.

Momenteel zijn er zo'n zeventig vrijwilligers actief binnen het park. Ondanks dit grote aantal leden is toch nog behoefte aan uitbreiding. Daarom start het IVN binnenkort met een basiscursus gidsenopleiding. Tijdens deze cursus krijgen deelnemers een globale indruk van de indeling van het park en de daarbij behorende onderdelen. De cursus is overigens niet verplicht voor het doen van vrijwilligerswerk, maar wordt wel aanbevolen. Van de cursisten wordt verwacht dat zij zich na afloop van de cursus actief gaan inzetten in het heempark en lid worden van het IVN.

Op dinsdag 5 februari is er een introductie-avond voor belangstellenden. Dan wordt iets verteld over het IVN en het heempark en over de opzet van de cursus. De avond begint om 19.30 uur in het verenigingslokaal in het heempark. De eigenlijke cursus start na carnaval, op dinsdag 19 februari. Ze bestaat uit elf theorielessen en later volgen er nog enkele praktijklessen buiten.

Naast gidsen kan het heempark ook mensen gebruiken, die bereid zijn om in groepsverband een onderdeel van het park te onderhouden. Ook zijn er mensen op maandagochtend in het park en de molen actief met het verrichten van allerlei klussen. Niet alleen tuinwerkzaamheden, maar ook allerlei andere klussen zoals schilderen en timmerwerkzaamheden worden uitgevoerd. Voor meer informatie over de cursus en vrijwilligerswerk bij het IVN kan men zich wenden tot Servé Roebroek, tel. 043-4591561.

http://members.tripod.lycos.nl/LeonW/index-2.html