Provincie Zeeland

Provincie: gemeenten niet laks met rampenplannen

De provincie Zeeland neemt afstand van berichten in de media dat de Zeeuwse gemeenten laks zouden zijn bij de vervaardiging van rampenplannen.
De relatie die wordt gelegd met de datum van 1 februari (op dit tijdstip zouden de plannen gereed moeten zijn) berust op een misverstand.
Bij brief van 14 december jl. heeft de Staatssecretaris van BZK de provincies gevraagd naar de stand van zaken met de actualisering van de gemeentelijke rampenplannen (daterend van 1997/98) en dit vóór 1 februari 2002 mee te delen. Uiteraard is dit verzoek van geheel andere aard dan een opdracht deze plannen op dit tijdstip gereed te hebben... De Commissaris van de Koningin heeft per brief van 1 februari jl. aan het verzoek van de Staatssecretaris voldaan.

In deze brief is gewezen op de in Zeeland gemaakte afspraken tussen provincie en gemeenten.
In juli 2001 is overeen gekomen dat alle gemeentelijke rampenplannen per 1 april 2002 geactualiseerd zullen zijn.
Deze afspraak is nogmaals bevestigd in een bijeenkomst van de Commissaris met de Zeeuwse burgemeesters op 1 februari jl. Hier speelt tussendoor een brief van 7 oktober 2001 van de minister van BZK waarin de provincies/gemeenten werd verzocht de procesdeelplannen reeds gereed te hebben op 1 januari 2002. Dit verzoek is aan de gemeenten doorgegeven per brief van 16 oktober jl. Er is echter vastgehouden aan de oorspronkelijke datum van 1 april 2002 (zoals in juli overeengekomen): dan zal het totaal aan rampenplannen/procesdeelplannen gereed zijn.
Het gaat namelijk om een geplande, omvangrijke operatie die veel capaciteit vergt en die uit een oogpunt van zorgvuldigheid een zekere tijd nodig heeft.

Overigens betekent dit niet dat gemeenten in rampsituaties nu niet zouden kunnen optreden. De huidige plannen vooorzien immers in rampbestrijding en voorts beschikken veel gemeenten over actuele draaiboeken op het gebied van alarmering, opvang en voorlichting.

Nadere informatie: P.J. Mersie, tel. 0118 631349, nr. 5/02