Provincie Noord-Holland

Persbericht, 15 januari 2002

Informatie-avond 5 februari:
Ontwerp-gebiedsplan Noord-Holland Midden Oost ter visie

Gedeputeerde Staten hebben vandaag het ontwerp-gebiedsplan Noord-Holland Midden Oost vastgesteld. In dit plan komen begrenzingen voor agrarisch natuurbeheer en natuurontwikkeling in het landelijk gebied tussen het Noordzeekanaal, de Zaan, Knollendammervaart, Beemsterringvaart, de noordzijde van polder Beschoot en het Marker- en IJmeer. Marken ligt binnen dit gebied.

De provincie en de Dienst Landelijk Gebied organiseren dinsdag 5 februari een openbare informatie-avond over het ontwerp-gebiedsplan Noord-Holland Midden Oost. De bijeenkomst vindt plaats in Zalencentrum Concordia, Koemarkt 45 te Purmerend. Vanaf 20.00 tot circa 22.00 uur. U bent van harte welkom.

Gebiedsplan
Een gebiedsplan is een instrument voor de uitvoering van het provinciaal en nationaal natuur- en landschapsbeleid. Het plan begrenst gebieden voor (agrarisch) natuurbeheer en natuurzones, schakels in de ecologische hoofdstructuur. Deze begrenzingen zijn voorwaarde om in aanmerking te komen voor rijksubsidies (agrarisch) natuurbeheer. Het gebiedsplan maakt duidelijk voor welke gebieden subsidie kan worden aangevraagd.

Het ontwerp-gebiedsplan Noord-Holland Midden Oost omvat 3.554 hectare (ha) natuurgebied, 1.582 ha beheersgebied en 1.379 ha 'ruime jas' beheersgebied. In beide laatste gebieden kunnen boeren agrarisch natuurbeheer toepassen. Daarnaast begrenst het plan 42 ha natuur en 45 ha beheersgebied in de ecologische verbindingszones. Voor deze zones is verder nog 14 ha natuur gereserveerd. De locaties van alle begrensde gebieden staan in het ontwerpplan aangegeven.

Inzage en reacties
Het ontwerp-gebiedsplan Noord-Holland Midden Oost ligt vanaf 1 februari t/m 1 maart ter inzage op alle gemeentehuizen in de regio, bij het waterschap De Waterlanden, de provincie en de Dienst Landelijk Gebied. Belanghebbenden kunnen tot 15 maart bedenkingen over het ontwerp-gebiedsplan dienen bij Gedeputeerde Staten.

Inlichtingen: Anne Lenis, afdeling Water en Groen, tel. (023) 514 37 07