CFO

CNV-bond CFO tegen komst Slowaken in Thuiszorg

DEN HAAG - Met het binnenhalen van Slowaken naar Nederland om de problemen in de zorgsector op te lossen, worden de reeds hier woonachtige potentiële verpleegkundigen en verzorgenden buiten spel gezet. Dit vindt de Beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgenden van de CNV-bond CFO (BVV/CFO).

De BVV/CFO begrijpt dat het lastig is om in de huidige tijd aan personeel te komen, maar vindt dat daarvoor niet naar het buitenland uitgeweken mag worden. Bovendien is gebleken, dat de verpleegkundigen en verzorgenden die reeds uit alle windstreken naar Nederland zijn gehaald, vaak van een koude kermis thuis kwamen.

Hoofdkantoor, Carnegielaan 1, 2517 KH Den Haag, Postbus 84500, 2508 AM Den Haag
Tel : 070-4160600, Fax : 070-4160690, E-mail : cfodenhaag@cfo.nl, Internet : www.cfo.nl
Deze investeringen kunnen beter worden gebruikt voor het investeren in het grote potentieel mensen in Nederland, dat in de zorgsector wil werken. Immers binnen onze eigen samenleving staan nog altijd grote groepen mensen aan de kant. Het gaat om allochtonen, langdurig uitkeringsgerechtigden en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Verder zijn tal van herintreders beschikbaar voor de arbeidsmarkt, maar deze komen niet aan de bak door onvoldoende mogelijkheden om zorg en arbeid te combineren. Dit vindt de BVV/CFO onacceptabel. Zolang deze grote groepen mensen in Nederland aan de kant staan, is de BVV/CFO geen voorstander van het in dienst nemen van werknemers uit het buitenland. De BVV/CFO pleit daarom om verder te gaan met het werken met EVC (Eerder Verworven Competenties), functiedifferentiatie en doorstroom. Dit biedt eveneens perspectief voor de zittende werknemers.
Bovendien leven in Nederland vele mensen met een buitenlandse achtergrond die al een zorgdiploma hebben. Mensen die naar Nederland zijn geëmigreerd of die een asielzoekersprocedure hebben doorlopen. Voor hen is het vaak lastig om in Nederland aan de bak te komen in de zorgsector. Investeer in deze mensen, die de Nederlandse taal en cultuur al kennen. Zij hebben immers al een voorsprong. Verpleegkundigen en verzorgenden die uit het buitenland worden gehaald
- hoe goed ze ook mogen zijn - lopen daarin toch achter. Tot slot wil de BVV/CFO werkgevers oproepen meer energie te stoppen in behoud van personeel want hierin zit de échte verhoging van de instroom. Het huidige arbeidsvoorwaardenpakket in de thuiszorg moet nog op tal van punten verbeterd worden wil de thuiszorg aantrekkelijk blijven als werkgever in de zorgsector. Het kan niet zo zijn dat, door te werven in het buitenland, waar de norm voor arbeidsvoorwaarden anders is, de verantwoordelijkheden voor verbeteringen in eigen land aan de kant geschoven worden.
Informatie:
CFO-bestuurder Jeannette Pannekoek, tel. 06 20392483; 070 4160651; Daniëlle Vollebregt, beleidsmedewerker BVV/CFO, tel. 070 4160624; Leon Vincken, CAO-onderhandelaar Thuiszorg, tel. 070 4160657.


05 feb 02 11:45