CDA

Van den Akker steunt Pronk inzake stilleggen kernreactor Petten

Tweede Kamerlid Hans van den Akker vindt: "Veiligheid gaat boven alles en de minister heeft groot gelijk als hij besluit de kernreactor stil te leggen wegens problemen met de veiligheid. Veiligheid gaat hier ook boven commerciële en medische belangen". Hij doelt hiermee op het feit dat NRG nog niet is ingegaan op het verzoek van de minister. NRG is een commercieel bedrijf dat meer dan de helft van de radio-isotopen produceert waarmee kankerpatiënten in heel Europa behandeld worden. Deze isotopen verliezen hun werking na enkele uren, en het stilleggen zou dus problemen veroorzaken voor het bedrijf en de ziekenhuizen, die dan geen isotopen meer krijgen.

Wel plaatst het fractielid vraagtekens bij de aanleiding van dit verzoek. " Eerst lijkt het te gaan om haarscheurtjes in de kernreactor die er al vanaf het begin zitten, maar het uiteindelijke probleem gaat om de slechte omgang met veiligheidsregels binnen het bedrijf. Maar deze problemen zijn ook al langer bij het ministerie bekend en ik vraag me dan ook af waarom de minister niet eerder een verzoek tot stelleggen heeft gedaan".

Ook het feit dat de minister vrijdagavond zei dat zijn veiligheidsmensen de zaak aan het onderzoeken waren en dat hij na het kerkelijk huwelijk van Prins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta met de veiligheidsmensen zou overleggen over de problemen in het bedrijf wekte vraagtekens op. "Als de problemen echt zo ernstig zijn, ga je niet naar het huwelijk en heb je meteen overleg met je medewerkers".

Pronk heeft voor het stilleggen zondag 3 februari jl. een officieel verzoek ingediend. De veiligheid is niet in gevaar, maar door bezorgdheid over de veiligheidscultuur van het bedrijf heeft minister Pronk het verzoek tot stilleggen gedaan. Het bedrijf zelf is verbaasd over het verzoek van de minister en wacht de brief van de minister af, alvorens actie te ondernemen.

Vrijdag 1 februari jl. vormde de controle op haarscheurtjes in de wand van de kernreactor de aanleiding tot het stilleggen van de kernreactor. De omvang van deze scheurtjes is echter toelaatbaar binnen de daartoe gestelde grenzen, en de veiligheid is niet in gevaar. De kernreactor werd daarom voor het weekend weer opgestart. Maar, dit weekend heeft minister Pronk de directie van NRG verzocht de kernreactor stil te leggen, wegens problemen binnen de veiligheidscultuur van het bedrijf. Er zou sprake zijn van verziekte werkverhoudingen. De minister wil een onderzoek naar deze problemen om de werksituatie en de veiligheid te verbeteren.