CNV BEDRIJVENBOND

Honderden euro's nadeel voor minstens 100.000 werknemers

Zeker 100.000 werknemers ondervinden onbedoeld ernstig nadeel van een fiscale regeling. Het kan gaan om honderden euro's nadeel per maand. Werknemers die in een auto van de zaak rijden moeten een deel van de waarde van die auto optellen bij hun inkomen. Werknemers in de installatiebranche en ook de bouw rijden vaak in bedrijfsauto's naar de projecten waar zij werken. Wanneer zij meer dan veertig dagen naar hetzelfde project rijden, worden de kilometers boven de dertig kilometer beschouwd als woon-werkverkeer en moeten zij extra belasting betalen.

De bond vindt dit niet terecht. Deze grote groep werknemers heeft voor hun werk de auto van de zaak, in vrijwel alle gevallen een bestelauto of een busje, nodig om hun werk op het project goed te kunnen doen. Het gaat om een groep werknemers van wie de werkplek niet vast staat en volgens de bond is het niet reëel om de kilometers van huis naar de werkplek met de auto van de zaak aan te merken als woon-werk-kilometers en dus als privé gereden kilometers.. De werknemers in kwestie behalen geen enkel voordeel uit het rijden met de auto van de zaak, omdat deze uitsluitend wordt gebruikt om werk te verrichten.
Daarom vraagt CNV Metaaltechniek staatssecretaris Bos van Financiën dit onbedoelde neveneffect weg te werken.

250 euro nadeel per maand
Een werknemer met een auto van circa euro 20.000,- heeft dit jaar al snel kans op een fiscale bijtelling van euro 250,- bruto per maand. Netto draait dit uit op een inkomensverlies van euro 80,- tot euro 100,- per maand.

Nadeel voor scholing
Merkwaardigerwijs pakt de regeling ook heel slecht uit als het om scholing gaat. Volgens de wet zijn kilometers gereden voor scholing niet aan te merken als scholingsuitgaven. De werknemer betaalt wel belasting over de gereden kilometers als hij hiervoor de bedrijfswagen gebruikt. CNV Metaaltechniek vreest dat werknemers door het onbedoelde inkomenseffect minder zullen doen aan scholing, hetgeen niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de branche negatief is.

Nadere inlichtingen:
Henk van der Land (cao-onderhandelaar metaal- en technische bedrijfstakken),
tel.: 06 - 51 60 22 15;
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12 of 030 - 6 348 241 (kantoor)

Houten, 5 februari 2002