CORDAID

Sho actie voor afghanistan officieel ten einde

Giro 555 blijft geopend voor donaties
SHO actie voor Afghanistan officieel ten einde

De nationale actie van de Samenwerkende hulporganisaties (SHO) voor Afghanistan 'Help de Afghanen, juist nu' wordt per direct officieel beëindigd. Dit betekent dat de SHO in Nederland niet langer actief fondsen zullen werven voor de hulpverlening aan de Afghanen. De actie heeft tot heden een bedrag van 3,5 miljoen Euro opgeleverd. Giro 555 blijft overigens geopend voor donaties voor Afghanistan. Dagelijks komt nu nog rond de 5.000 Euro binnen.

De actie voor de Afghanen ging op 30 oktober 2001 van start. Aanleiding was de humanitaire ramp die zich aan het voltrekken was naar aanleiding van een jarenlange periode van conflicten, 3 jaar extreme droogte en een verergering van de (interne) vluchtelingenstroom naar aanleiding van de bombardementen op de stellingen van Taliban strijders.

Ondanks de voortdurende hulpverlening blijft de nood onveranderd hoog. Dagelijks sterven er mensen aan ondervoeding en kou. Beperkte gebieden in Centraal Afghanistan zijn door sneeuw onbereikbaar. Afghanistan blijft afhankelijk van voedseldistributie totdat er weer geoogst kan worden, hetgeen pas in het najaar van 2002 mogelijk is. Voor de komende periode wordt de aankoop en distributie van zaaigoed en kunstmest naast de wederopbouw van irrigatiekanalen en infrastructuur van levensbelang.

Momenteel vindt onder leiding van de VN, in samenwerking met internationale en lokale NGO's een groot onderzoek plaats naar de locaties van en aantallen ontheemden in Afghanistan. Intussen is sprake van een terugkeer van vluchtelingen vanuit Pakistan (bij Quetta) en Iran naar Afghanistan.

BIJLAGE:
Een overzicht van de projecten waaraan de SHO-gelden worden besteed.

Noot voor de redactie,