COMMUNICATIEBUREAU SYNERGIE

Minister Netelenbos opent PIEK-stand met STILLE OPLOSSINGEN

PERSBERICHT

Minister Netelenbos opent PIEK-stand met STILLE OPLOSSINGEN tijdens BedrijfsautoRai

UTRECHT, 5 FEBRUARI 2002- Winkels worden steeds vroeger in de ochtend bevoorraad, maar blijven ook steeds langer open waardoor ze ook later in de avond worden bevoorraad. Om overlast voor omwonenden te beperken, bestaan er geluidsnormen. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse industrie Stille Producten ontwikkeld om aan deze wettelijke geluidsnormen te kunnen voldoen. Tijdens de BedrijfsautoRAI presenteert het programma Piek, uitgevoerd door Novem, alle stille innovaties aan de branche. Minister Netelenbos zal op donderdag 7 februari 2002 om 11.00 uur de stand van Piek officieel openen.

Om een aanzienlijke geluidsreductie tijdens het laden en lossen te realiseren, hebben de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Economische Zaken, en Verkeer en Waterstaat in 1998 het meerjarenprogramma Piek opgezet. Dit programma, uitgevoerd door Novem (Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu), heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Stille Producten. Het resultaat hiervan is dat er tegenwoordig een breed aanbod van stille technische alternatieven is om stiller laden en lossen te realiseren. Bestelautos, vrachtautos, koeling, maar ook de rolcontainer, de meeneemheftruck, de pompwagen en de laadklep zijn aangepast, zodat deze aan de geluidsnorm kunnen voldoen.
Ook is gedacht aan het trainen van de chauffeurs omdat ook gedrag van grote invloed is op de geluidsproductie.
Naast het stimuleren van stille innovaties informeert het programma Piek de branche, o.a. door middel van voorlichtingsmateriaal en een Piekstand (Parkhal, standnummer 08.003) op de BedrijfsautoRAI 2002.

De geluidsnormen vloeien voort uit de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer die sinds december 1998 van kracht is. In de avondperiode van 19.00 tot 23.00 uur mag er tijdens het laden en lossen niet meer dan 65 dB(A) aan geluid worden geproduceerd. In de nachtperiode van 23.00 uur tot 7.00 uur ligt de geluidsnorm bij 60 dB(A).
Om de transportbranche in de gelegenheid te stellen zich voor te bereiden op deze geluidsnormen, geldt tot

1 december 2004 voor de avonduren van 19.00 tot 21.00 uur het dagregime. Dit wil zeggen, vrijstelling van de normen. Vanaf 1 december 2004 geldt dus voor de hele avondperiode van 19.00 tot 23.00 uur de norm van
65 dB(A).


---
Einde persbericht

Voor meer informatie en voor het aanvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Novem
De heer R. Goevaers
Postbus 8242
3503 RE Utrecht
tel. 030 239 37 26
e-mail: r.goevaers@novem.nl


05 feb 02 13:17