Ministerie van Justitie

05.02.02

Onderzoek naar criminaliteit in bedrijfsleven

De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gestart met een onderzoek naar de criminaliteitssituatie bij het bedrijfsleven. Meer dan 5000 bedrijven in alle sectoren worden geënquêteerd over de mate waarin zij slachtoffer zijn van criminaliteit en welke preventieve maatregelen zij treffen. De Monitor Bedrijven en Instellingen zal in de zomer van dit jaar zijn afgerond.

Criminaliteit en onveiligheid zijn zaken waar veel bedrijven en instellingen vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. Organisaties kunnen daardoor veel overlast en schade oplopen. Om te weten waar het beleid van bedrijven en instellingen en van de overheid zich op zou moeten richten is betrouwbare informatie nodig over de criminaliteitssituatie bij deze organisaties en over de preventieve maatregelen die zij treffen. Tot nu toe zijn voornamelijk gegevens bekend over het slachtofferschap onder burgers (uit de Politiemonitor Bevolking). In opdracht van beide ministeries heeft NIPO Consult daarom een instrument ontwikkeld, dat de criminaliteitssituatie bij de bedrijven en instellingen in kaart brengt. Dit instrument heet Monitor Bedrijven en Instellingen (MBI). De cijfers worden verkregen door telefonische ondervraging van een representatieve steekproef van 5000 bedrijfsvestigingen en instellingen. Alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven en de instellingen worden onderzocht. Daarmee worden gegevens over het slachtofferschap over vrijwel de gehele breedte van de Nederlandse economie verkregen. De resultaten worden rond de zomer 2002 verwacht.

Twee jaar geleden is - als pilot - een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd in de sectoren vervoer & opslag, bouwnijverheid en cultuur, recreatie & sport. Daaruit bleek onder meer, dat in de sector vervoer & opslag ruim éénderde van de bedrijven in 1999 slachtoffer is geweest van criminaliteit. De meest voorkomende criminaliteit was inbraak en vernieling. In de bouwsector werden vier op de tien bedrijven geconfronteerd met criminaliteit, waarbij het voornamelijk om diefstal ging. De sector cultuur, recreatie en sport kreeg iets minder vaak te maken met criminaliteit, ongeveer een kwart van de organisaties, met name vernielingen.

Het is de bedoeling het Monitor-onderzoek in de toekomst te herhalen, zodat een trendmatig inzicht ontstaat in de het slachtofferschap bij bedrijven en instellingen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 05-02-2002