Persberichten politie Rivierenland

---

Dinsdag, 5 februari 2002

---


* Aanhoudingen in verband met misbruik jongens
De politie Gelderland-Midden heeft op 5 februari rond 06.00 uur twee mannen van 22 en 23 jaar aangehouden in hun woning in Helmond. Zij worden verdacht van seksueel misbruik van drie jongens uit Heteren van 13, 13 en 15 jaar. Niet uitgesloten wordt dat er nog meer slachtoffers zijn.

De aanhouding vond plaats op basis van aangiftes van deze jongens. De delicten vonden plaats in Heteren (de toenmalige woonplaats van de verdachten), Mierlo en Helmond tussen 1999 en heden. Daarnaast worden de mannen verdacht van het voorhanden hebben van kinderporno. In dit kader is er door de politie onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking gedaan in de woning van de verdachten alsmede in hun caravan.
Omdat het onderzoek door het Bureau Zeden van de politie Gelderland-Midden nog gaande is, zullen er geen nadere bijzonderheden worden verstrekt.

* Politie onderzoekt aangifte van laster en smaad
De politie Rivierenland is op 5 februari een onderzoek gestart naar de verspreiding van een brief aan diverse bewoners in Zevenaar, waarin een 49-jarige man uit Zevenaar met naam en toenaam wordt beschuldigd van pedofiele praktijken in het verleden. De brief werd op 4 februari via de post verspreid in met name de wijken Schaapsdrift/de Horst.

Uit gegevens van de politie is niets gebleken dat de man op welke manier dan ook betrokken is bij misbruik van kinderen. Het is de politie dan ook verre van duidelijk waar de beschuldiging op is gebaseerd. De politie sluit echter niet uit dat het motief voor de verspreiding te maken heeft met een zakelijk geschil. Bij de politie kwamen op 4 februari tientallen meldingen binnen van burgers, die zich bezorgd toonden om de nadelige consequenties van dit rondschrijven voor de betrokkene. De politie roept iedereen op die aanwijzingen heeft over degene die verantwoordelijk is voor de verspreiding van dit briefje zich te melden bij de politie Rivierenland in Zevenaar.

* Snelheidscontroles in Rivierenland:

96 procent houdt zich aan maximumsnelheid

BABBERICH/GIESBEEK/WESTERVOORT/DIDAM/ELST - Op 4 februari heeft de politie Rivierenland snelheidscontroles gehouden op trajecten waar maximaal tachtig kilometer per uur mag worden gereden. Er werden in totaal 9640 auto's gecontroleerd. Daarvan reden er 414 te snel. Dat betekent dat 96 procent zich aan de snelheid hield.

Te hoge snelheid is (samen met het gebruik van alcohol en het niet-gebruiken van helm en gordel) de voornaamste oorzaak van verkeersongevallen met letsel. In het jaarplan van het district geldt voor 2002 als doelstelling dat het aantal verkeersongevallen in 2002 niet hoger komt te liggen dan in 2001. In 2001 vonden er 2437 ongevallen plaats.
Daarnaast geldt als doelstelling dat het aantal ziekenhuisgewonden met negen procent moet dalen tot 120. Het district Rivierenland wil hier haar bijdrage aan leveren door meer verkeerscontroles te houden. Er vinden elke dag diverse controles plaats. Vaak gebeurt dat door overtreders staande te houden, maar er vinden ook controles plaats waarbij op kenteken wordt bekeurd. Dat betekent dat er een radarwagen aan de kant van de weg wordt geplaatst waarna alle voertuigen die passeren worden gecontroleerd. Bestuurders die te hard rijden worden fotografisch vastgelegd, waarna de eigenaren van het voertuig na verwerking een acceptgiro thuisgestuurd krijgen. De tarieven voor overtredingen lopen op van 28 euro (voor een overschrijding met maximaal tien kilometer per uur) tot 115 euro (voor de overschrijding van de toegestane snelheid met 25 tot dertig kilometer). Rijdt men meer dan dertig kilometer te hard, wordt er proces-verbaal opgemaakt en wordt de zaak overgenomen door het openbaar ministerie.

Overzicht controles:

Lokatie

Tijdstip

Aantal gecontroleerde voertuigen

Aantal overtreders

Hoogst gemeten snelheid

Percentage overtreders

Aerdtsweg
(Babberich)

08.25 -
11.27

1830

144

123

8

Rivierweg
(Giesbeek)

08.10-
10.48

910

27

102

3

Rivierweg
(Westervoort)

10.39-
11.44

630

7

93


1


Doetinchemseweg
(Didam)

08.05-
10.02

620

12

95


2


Rijksweg Noord
(Elst)

11.20-
13.30

1020

37

107


3,5

Rijksweg Noord
(Elst)

16.00-
21.00

3350

151

123


4,5

Valburgseweg
(Elst)

16.00-
21.00

1280

36

101

3


* Dagoverzicht

Verdachte persoon aangehouden in Bemmel
BEMMEL - Op 5 februari meldde een oplettende buurtbewoner rond 02.45 uur aan de politie dat zich twee personen verdacht gedroegen op de Tuinlaan te Bemmel. Er werd onder andere met een zaklamp in geparkeerde voertuigen geschenen. De ter plaatse gekomen politie signaleerde twee personen, die het op een lopen zetten. De politie wist één van deze personen aan te houden. Hierbij werd een politiehond ingezet. De andere persoon wist te ontkomen. De aangehouden persoon bleek een 28-jarige man uit Litouwen te zijn. De persoon had inbrekersgereedschap bij zich. De politie stelt een nader onderzoek in. In de nacht werden nog geen voertuigen aangetroffen waarin was ingebroken.

Verkeerscontrole
DUIVEN - Op 4 februari 2002 werd er op de Nieuwgraaf en de Westsingel in Duiven door de politie Rivierenland een verkeerscontrole gehouden. Er werden ongeveer 250 voertuigen gecontroleerd; 45 bestuurders kregen een bekeuring. De bekeuringen werden onder andere uitgeschreven voor het niet-dragen van een autogordel, een defecte hulpkoppeling, gladde banden, het niet-dragen van een helm, het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs en een te zwaar beladen aanhangwagen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Rivierenland
Postbus 21, 6900 AA Zevenaar
Internet: communicatie@politierivierenland.nl