Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
8

Directie:
voorlichting

05-02-2002

Status:
informatie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het Miniserie van OCenW

Hogere subsidie voor vernieuwd holland festival

Het Holland Festival heeft concrete plannen voor een nieuw bestuur en een nieuwe programmering opgesteld. Voor staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur en het college van BenW van Amsterdam is dat aanleiding om de subsidie aan het festival fors te verhogen: tot en met 2004 stelt Van der Ploeg 5.073.525 euro beschikbaar, de gemeente Amsterdam 1.905.876 euro. Voor Amsterdam geldt het voorbehoud van goedkeuring door de Commissie Cultuur van de Gemeenteraad en het bereiken van overeenstemming over de beschikbaarheid van financiële middelen na 2002 in het Programakkoord voor de komende bestuursperiode. De problemen waarin het festival terecht kwam nadat een aantal sponsors zich enkele maanden geleden terugtrok, zijn hiermee opgelost. Van der Ploeg en Bruines hebben dit vandaag aan het bestuur van het Holland Festival laten weten.
Eind vorig jaar spraken het Holland Festival en beide subsidiënten af dat vooral op het punt van de leiding van het festival en de programmering nog een aantal zaken uitgewerkt moest worden. De manier waarop het bestuur van het festival nu heeft aangegeven de omslag naar de toekomst te willen maken, spreekt de staatssecretaris en Amsterdam zeer aan.

Het huidige bestuur zal in de komende maanden een nieuw bestuur samenstellen, dat nog dit jaar voorbereidingen zal treffen voor het gefaseerd vernieuwen van de programmaleiding. De afgetreden leden van het bestuur worden formeel uit hun functie ontheven.

Ook wordt snel gestart met de ontwikkeling van een nieuw programmaconcept voor het festival. De nadruk zal daarin liggen op aansprekende internationale producties die anders niet in Nederland te zien zijn, op samenwerking met buitenlandse coproducenten, op een sterkere profilering van muziek en dans en op een goede positionering van het Holland Festival ten opzichte van andere nationale en internationale festivals op het gebied van de podiumkunsten. Het festival zal dit jaar noodgedwongen een naar verhouding bescheidener opzet hebben. Voor de periode 2005-2008 wordt op basis van het nieuwe programmaconcept een Beleidsplan opgesteld.

Met dit alles zal, zoals ook de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur voor ogen stond, de unieke plaats van het Holland Festival in het internationale culturele veld sterker tot uiting komen dan in de afgelopen jaren het geval was.
De behandeling in de raadscommissie in Amsterdam vindt plaats op 13 februari.


Zie ook:
Brief aan de Tweede Kamer

05-02-2002
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl