Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 5 februari 2002

Agalev wil via decreet optreden tegen vervuiling door autoverkeer Bescherming meest kwetsbare groepen is prioritair


Uit het onderzoek van Test Gezondheid is nogmaals gebleken dat de reële blootstelling aan vervuiling door uitlaatgassen van het autoverkeer, hoger ligt en schadelijke is dan doorgaans wordt aangenomen. Vooral in stedelijke gebieden is de blootstelling aan benzeen en tolueen veel hoger en is het risico op longkanker veel groter.

De huidige Vlaamse (en Europese) regelgeving (bv. voor vluchtige organische stoffen als benzeen of tolueen of voor kleine deeltjes zoals dieselroet) werkt teveel met afgevlakte jaargemiddelden, waardoor de acute risico's voor de gezondheid teveel uit het blikveld verdwijnen.

Agalev wil dat het beleid inzake luchtkwaliteit en zeker de kwaliteitsnormen volledig worden afgestemd op de reële risico's die worden gelopen door de meest kwetsbare groepen in de samenleving (kinderen, ouderen, astmalijders).

Bij effectieve of dreigende overschrijdingen van grenswaarden moet de overheid ook daadwerkelijk kunnen optreden. Maar ook als op basis van biomonitoring (onderzoek van milieu-effecten op de gezondheid van de mens) risico's worden ontdekt.

In bepaalde zones waar er veel verontreiniging optreedt, moeten bijzondere maatregelen kunnen getroffen worden t.a.v. het autoverkeer, gaande van snelheidsbeperkingen, beperking van het autoverkeer, meer aanbod van openbaar vervoer, of toelating enkel voor emissie-arme voertuigen. T.a.v. vervuilende bedrijven moeten in zones met extra gezondheidsrisico's strengere normen mogelijk zijn (gebiedsgerichte verscherping van vergunningen).

Deze voorstellen liggen in het verlengde van de conclusies van de Commissie Milieu & Gezondheid die vorig jaar onder mijn voorzitterschap actief was in het Vlaams parlement.

Op aanvraag kan u een voorstel van decreet ontvangen om de discussie in het Vlaams Parlement los te krijgen. Ook uit het ESI-rapport van het World Economic Forum blijkt dat in België nog extra inspanningen nodig zijn om de toenemende druk door luchtvervuiling te keren.

Johan Malcorps,
Vlaams volksvertegenwoordiger

P.S. De tekst van het decreetvoorstel kan op eenvoudige vraag bezorgd worden


---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/vlaamsparlement/