NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

drie provincies interculturaliseren vrijwilligerswerk

5-2-2002

Drie provincies gaan vrijwilligerswerk interculturaliseren

De veelkleurigheid van onze multiculturele samenleving is in het Nederlandse vrijwilligerswerk nog nauwelijks terug te vinden. Om interculturalisering van het vrijwilligerswerk te bevorderen, gaan in de provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Zeeland implementatietrajecten van start. De landelijke organisatie Stap Twee werkt hiervoor samen met vijf provinciale steunfuncties: BOZ (Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg), Palet (steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant)/ Prisma Brabant (partner in welzijn en educatie), IMCO (Kenniscentrum van de sociale praktijk in Noord-Holland) en Scoop (Zeeuws Instituut voor Zorg, Welzijn en Cultuur). Op 5 februari wordt deze samenwerking formeel bekrachtigd door het ondertekenen van een samenwerkingscontract. Binnen de trajecten gaan vrijwilligersorganisaties concreet aan de slag met het interculturaliseren van hun organisatie. Hierdoor ontstaat meer inzicht in succesfactoren en in de werking van specifieke barrières en obstakels.

Uit een onderzoek van NOV en sVM uit 1999 onder 47 Nederlandse vrijwilligersorganisaties blijkt dat bij 60% van deze organisaties geen enkele allochtoon in de betaalde staf werkzaam is. In de overige sectoren is dit rond de 9%. Ook het aantal actieve allochtone vrijwilligers blijkt zeer beperkt in de vrijwilligersorganisaties vertegenwoordigd. Slechts een derde van deze organisaties heeft daadwerkelijk geprobeerd vrijwilligerswerk onder allochtonen te stimuleren (o.a. door een training in intercultureel werken en het vertalen van brochures).

Waarom interculturaliseren?
Inkleuring van vrijwilligerswerk is voor zowel organisaties als voor allochtonen belangrijk. Organisaties hebben belang bij een betere afstemming van activiteiten en diensten op nieuwe vragen uit de eigen leefomgeving, juist ook omdat groepen met verschillende culturele achtergronden steeds vaker een beroep op hen doen. Daarnaast wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden en worden er kansen gemist door niet te werven uit de groeiende groep allochtonen. Allochtonen hebben ook belang bij het doen van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld om hun eigen netwerk te vergroten of om het integratieproces te bevorderen. Ook is het een manier om invloed te krijgen en mee te beslissen op terreinen die iedereen aangaan, zoals onderwijs en politiek.

Daadwerkelijk actie ondernemen
Stap Twee is een vijfjarig programma met als doel vrijwilligersorganisaties te ondersteunen bij interculturalisatie. Het is een samenwerkingsverband van de stichting VrijwilligersManagement (sVM), Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling (Forum). Stap Twee wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De naam Stap Twee is gekozen omdat diverse organisaties al wel een eerste stap hebben gezet op weg naar intercultureel vrijwilligerswerk. Deze initiatieven zijn echter vaak ad-hoc-projecten en geen onderdeel van het strategisch beleid van de organisatie. Stap Twee wil interculturalisatie structureler gaan aanpakken, organisaties van elkaar laten leren en concrete, uitvoerbare adviezen en implementatietrajecten aanbieden. Het is nu tijd voor Stap Twee: daadwerkelijk actie ondernemen!


- - -

Voor meer informatie:
Nera Jerkovic, projectmanager Stap Twee,
tel. 030 - 236 10 65/n.jerkovic.svm@svmgroep.nl Nathalie Verdonschot, Communicatie sVM,
tel. 030 233 00 53/n.verdonschot.svm@svmgroep.nl Zie ook www.staptwee.nl.