Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 februari 2002

PvdA maant Zalm tot actie: ouderen moeten te allen tijde bij hun banktegoed kunnen komen

De PvdA vindt het verdwijnen van betaalfuncties op het platteland een onaanvaardbare ontwikkeling. Uit kostenoverwegingen sluiten banken steeds meer filialen in kleine kernen. Daarnaast zijn er recent beperkingen opgelegd ten aanzien van het opnemen van contant geld bij de balie.

In de praktijk blijkt dat met name ouderen en gehandicapten hier hinder van ondervinden, omdat zij soms moeite hebben met pinnen. Ook uit veiligheidsoverwegingen willen veel ouderen liever niet met grote hoeveelheden contant geld over straat. De PvdA wil daarom dat minister Zalm met een snelle oplossing komt voor dit probleem.

In tegenstelling tot postkantoren en -agentschappen, voor iedere 5000 inwoners dient er tenminste één postkantoor of -agentschap te zijn, bestaat er geen wettelijke regeling voor andere banken om een aanvaardbaar minimumserviceniveau te garanderen.

De PvdA pleit daarom voor een sluitende wettelijke regeling voor goed consumentengedrag van banken. Men kan daarbij denken aan een verplichting voor banken om tenminste één filiaal per 5000 inwoners aan te houden. De banken zouden dan via onderlinge samenwerking of in samenwerking met andere geschikte instellingen zoals Volkskredietbanken kunnen bepalen op welke wijze de exploitatie van deze filialen uitgevoerd wordt.

Werken banken niet mee aan de bedoelde wettelijke regeling dan zal dat tot gevolg hebben dat de vergunning niet wordt verleend dan wel wordt ingetrokken. Het te hervormen toezichtstelsel waarin consumentenbescherming een nieuw herkenbaar onderdeel wordt, moet zo ingericht zijn dat de uitvoering van maatschappelijke taken van banken verzekerd is.