CDA

Europese Commissie wil flexibele implementatie nitraatlichtlijn

In een reactie op het initiatiefrapport van het Europees Parlement over de implementatie van de nitraatrichtlijn komt de Europese Commissie tegemoet aan bezwaren met betrekking tot de situatie in Nederland.

In het Parlementsrapport bracht CDA-Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten (milieubeleid) de stelling naar voren dat de doelstelling van de nitraatrichtlijn (nitraatgehalte niet boven 50mg/l) belangrijker is dan het middel (170kg/ha). Lidstaten zouden dus volgens haar vrij moeten zijn bij de keuze van instrumenten voor het behalen van de doelstelling. De Europese Commissie onderschrijft in haar reactie die stelling.

Oomen-Ruijten: "Het is voor het eerst dat de Europese Commissie afstapt van haar strakke benadering. Voor de korte termijn kan Nederland aan de slag om een ontheffing te krijgen voor de huidige nitraatuitstoot. Ik heb begrepen dat LTO-Nederland daar nu al mee bezig is. De ontheffing heeft voor gebieden met een bepaalde bodemstructuur kans van slagen omdat ondanks een groter nitraatuitstoot de doelstelling niet in gevaar komt. Op de langere termijn kan de ontheffing zelfs helemaal komen te vervallen, daarvoor moet wel de tekst van de zogenaamde annex III worden gewijzigd."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ria Oomen-Ruijten, lid Europees Parlement, tel. + 32 4755838 of Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA, tel. + 32 475 721 280