Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 5-02-2002 Politie start BOB met unieke stickeractie Dinsdag 5 februari 2002

Politie Limburg adopteert BOB

Belgisch project tegen drank in het verkeer nu ook in Nederland

MAASTRICHT - Het ontmoedigen van alcohol in het verkeer blijft ook de komende jaren een van de speerpunten van beleid in de provincie Limburg. De politie in de regio's Limburg-Zuid en Limburg-Noord en onze partner in verkeersveiligheid 3VO omarmen daarom met het oog op de naderende carnaval BOB: de Bewust Onbeschonken Bestuurder. Deze BOB is in België al sinds een jaar of 6 een doorslaand succes. Alle politievoertuigen van Limburg worden voorzien van BOB-stickers -Bob jij of Bob ik?- en dragen zo zichtbaar de boodschap uit.

Donderdag 7 februari om 16.00 uur worden in het Hoofdbureau van de politie in Maastricht tijdens de start van de actie de eerste BOB-stickers op patrouillevoertuigen geplakt door gedeputeerde ing. Math Vestjens, drs. Armand Cremers van 3VO en matrixhouder Verkeer van de politie Jan Erckens. Ing. Vestjens is tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en initiatiefnemer van het bestickeren van politieauto's. Ook voertuigen van brandweer en ambulance worden bestickerd. Op deze unieke manier willen de initiatiefnemers, politie en 3VO, vooral met het oog op de naderende carnaval, er nog eens nadrukkelijk op wijzen dat alcohol en verkeer een onmogelijke combinatie is.

Veilig thuis

Wie of wat is BOB? BOB is de Bewust Onbeschonken Bestuurder. Bij een avondje stappen met een gezelschap wordt voor het stappen iemand uitgekozen om de BOB te zijn; degeen die nuchter blijft met een glaasje fris en de anderen, die alcohol drinken, veilig thuis brengt met de auto. BOB is in België al jaren een begrip. De campagne om de aandacht te vestigen op het feit dat alcohol en verkeer nooit samengaan is bij onze zuiderburen een overweldigend succes. Niemand kijkt daar vreemd op -ook de kastelein niet- als je met de BOB-sleutelhanger om je nek aan de bar zit.

Carnaval

Inmiddels loopt Nederland ook warm voor BOB, net als Frankrijk, Griekenland en Luxemburg. 3VO fungeert hierbij als aanjager. De politie Noord en Zuid van Limburg zijn de eerste politieregio's die de stickers op de voertuigen invoeren. Tijdens de BBB-beurs voor horecaondernemers in Maastricht werd al een voorzet op de campagne genomen en was BOB nadrukkelijk aanwezig. Op initiatief van de politieleiding en 3VO wordt BOB in Zuid-Limburg zo vlak voor Carnaval
-een feest waarbij menig biertje gedronken wordt- dan ook met open armen ontvangen.

Statistieken

Voor de liefhebbers van statistieken:

* In België gaat de BOB-actie inmiddels haar zesde jaar in
* 95% van alle Belgen, is uit onderzoek gebleken, is bekend met BOB
* 1 op de 5 Belgen is in het bezit van een BOB-sleutelhanger
Journalisten die naar de start van deze actie willen komen, donderdag 7 januari, 16.00 uur, in het hoofdbureau aan de Prins Bisschop Singel
worden verzocht zich even aan te melden via:
Math Derey, communicatie-adviseur politie Limburg-Zuid, tel. 043-4001006
Ook voor meer informatie over dit artikel kan bovenstaand nummer gebruikt worden.