Gemeente Amsterdam


---
|
Amsterdam kan toegankelijker voor blinden en slechtzienden

Amsterdam kan toegankelijker voor blinden en slechtzienden

In Amsterdam zijn er geleidelijnen (witte ribbeltegeltjes) en waarschuwingsmarkeringen (gele rubbertegels) voor blinden en slechtzienden. Door onder meer de hogere eisen die aan de inrichting van de openbare ruimte worden gesteld en onderhoudsproblemen, worden de lijnen en markeringen steeds minder toegepast. Het gevolg is dat Amsterdam ontoegankelijker wordt voor blinden en slechtzienden. Daarom heeft Amsterdam het bureau NPK opdracht gegeven een alternatief te ontwikkelen voor de bestaande lijnen en markeringen. Daarbij is er sinds 1999 een fonds voor aanpassingen van de straten van ¤ 1.678.986. Stadsdelen kunnen hiervoor aanvragen indienen als zij de straat toegankelijker willen maken voor blinden en slechtzienden. Tot op heden is er nog geen enkele aanvraag bij de wethouder Zorg binnen.

Uit het rapport Geleidelijnen en waarschuwingsmarkeringen blijkt dat er goede alternatieven zijn voor de bestaande materialen die én beter toepasbaar zijn én voldoen aan de hoge eisen die aan de openbare ruimte worden gesteld. Het materiaal dat voor geleidelijnen het beste bleek te voldoen heet exopy. Dit materiaal kan in bochten worden gelegd, wat in Amsterdam met al zijn bochtige steegjes en grachten een grote vooruitgang is ten opzichte van de huidige bestrating. Exopy levert ook een transparant geheel en komt daarmee tegemoet aan de wens van de vormgevers. Ook wordt een aantal praktijkproblemen beschreven zoals aanlegfouten, verkeerde materiaalkeuze en obstakels op looproutes.
Bovendien komt uit het rapport naar voren dat er behoefte is aan landelijke eenduidige adviezen voor het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het beheer van routes voor blinden en slechtzienden. Hieraan wordt gewerkt door zowel de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang (FSB) als de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam (SGOA). De gemeente Amsterdam is van plan om de FSB en de SGOA te ondersteunen. "Met dit rapport verwacht ik dat er meer aandacht komt voor de toegankelijkheid van Amsterdam voor blinden en slechtzienden. En uiteraard hoop ik dat het geld dat nu nog op de plank ligt zo snel mogelijk wordt ingezet", aldus de wethouder Zorg, Bea Irik.

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 5-02-2002