Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: wet administratieve lastenvermindering

Nr. 2002/14
5 februari 2002

Uniform loonbegrip leidt tot besparing administratiekosten werkgevers

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil één uniform loonbegrip introduceren voor de sociale verzekeringen. De nieuwe definitie dient als basis voor het heffen van de sociale premies en het verstrekken van uitkeringen. Door de vereenvoudiging dalen de administratieve lasten voor werkgevers met naar schatting ruim 180 miljoen euro per jaar en verminderen de uitvoeringskosten van de werknemersverzekeringen. Daarnaast neemt de kans op fouten bij de premie-inning en de verstrekking van uitkeringen af. Ook komt er capaciteit vrij om de administraties van werkgevers beter te controleren.

Dit staat in het Wetsvoorstel administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten (WALVIS) van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wetsvoorstel is vandaag ingediend bij de Tweede Kamer.

Bij de vermindering van de administratieve lasten voor werkgevers gaat het om een totaalbedrag in combinatie met de fiscale vereenvoudigingen die voortvloeien uit een wetsvoorstel van het ministerie van Financiën. Dit wetsvoorstel voor de vereenvoudiging van het fiscale loonbegrip ligt voor advies bij de Raad van State.

Op dit moment moet het UWV twee verschillende loonbegrippen hanteren. Het SV-premieloon is het loon waarover de premies voor de sociale verzekeringen worden geheven. Het uitkeringsloon daarentegen dient als basis voor de hoogte van de arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkeringen.

Dit wetsvoorstel zorgt voor slechts één loonbegrip, gebaseerd op het uitkeringsloon. In de nieuwe definitie is loon het geld uit een baan over het laatste jaar. Zo tellen loonbestanddelen die incidenteel aan een werknemer worden uitbetaald, bijvoorbeeld winstdeling, niet langer mee. Daarnaast wordt loon in natura geschrapt. De bestanddelen die wel meetellen, worden voortaan voor alle werknemersverzekeringen op dezelfde manier berekend.

De ingewikkelde bepalingen die nodig zijn voor de vaststelling van een uitkering, de zogenaamde dagloonregels, komen ook grotendeels te vervallen.

Daarnaast beperkt het nieuwe loonbegrip de uitwisseling van gegevens tussen werkgevers en het UWV drastisch. Werkgevers hoeven straks slechts éénmaal gegevens aan het UWV te verstrekken. Het UWV gebruikt deze gegevens voor zowel de vaststelling van de premies als van de uitkeringen.

Door de versimpelde regels en de afname van gegevensverkeer komt bij het UWV tijd en capaciteit vrij om de controle op de naleving van de regelgeving te verbeteren. Daarnaast wordt het voor werknemers mogelijk een extra controle op hun loongegevens uit te voeren. Werknemers krijgen een bericht van het UWV waarin hun verzekeringsgegevens voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid staan,
gebaseerd op de loongegevens die de werkgever levert aan het UWV. De werknemer krijgt daarmee een beter inzicht in zijn positie als verzekerde.

Op dit moment werkt het UWV aan de harmonisatie van zijn administratie, wat naar de verwachting van het instituut drie jaar in beslag zal nemen. Om te voorkomen dat het UWV twee maal zijn administratie moet aanpassen en om de werkgevers tijd te geven om hun administratie om te zetten, zal de nieuwe wet per 1 januari 2005 in werking treden.


---
De volledige tekst van het wetsvoorstel staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

05 feb 02 16:48