Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Door Logica ontwikkelde IT-infrastuctuur op tijd klaar voor volgende fase vrije energiemarkt

ROTTERDAM, 5 februari 2002 Logica maakt bekend dat de implementatie van de software, die de vrije energiemarkten in Nederland en Tsjechië mogelijk maakt, succesvol en op tijd is opgeleverd. In beide landen is Logica verantwoordelijk voor het beheer van de IT-infrastructuur achter deze oplossingen. In ons land verzorgt Logica zelfs de volledige IT-service rond dit project.

In Nederland heeft Logica namens de Stichting Energie Clearing House (ECH) een IT-service geïmplementeerd die klanten de mogelijkheid geeft van energieleverancier te wisselen. Het Energie Clearing House is een initiatief van de drie grootste Nederlandse energiebedrijven Essent, NUON en ENECO Energie. De door Logica ontwikkelde IT-service is op tijd geïmplementeerd, waardoor op 1 januari 2002 de volgende fase van de opening van de vrije energiemarkt kon worden afgerond.

In de eerste weken van het operationele gedeelte hebben meer dan 4.000 klanten een succesvolle aanvraag voor wijziging van leverancier doorgevoerd. Logica zal deze service voor de komende drie jaar beheren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van TIBCO middleware en van de hosting-faciliteiten van BT-Ignite Content Hosting in Nieuwegein.

Ongeveer 65.000 elektriciteitsklanten in de zakelijke markt, met een aansluitwaarde groter dan 3x80 Ampère, kunnen sinds 1 januari voor een andere leverancier kiezen. De verwachting van het Platform Versnelling Energieliberalisering is dat ongeveer twintig procent van de zakelijke energieklanten zal overstappen. Ook de tweede fase van de groene stroommarkt is nu een feit en verwacht wordt dat ruim 50.000 groene stroomklanten in de eerste helft van 2002 zullen overgaan.

Peter Hofman, algemeen directeur van de Stichting Energie Clearing House: We zijn onder de indruk van de flexibiliteit die Logica ons heeft getoond, vooral wat betreft het op tijd afronden van dit complexe project .

In Tsjechië heeft Logica de implementatie verzorgd in samenwerking met twee partners, Soluziona en OMEL. In het internationale persbericht (http://www.logica.com/company_info/news/press_releases/press_releases.asp) is meer informatie te vinden over dit Tsjechische project.

Logica
Logica is een internationale onderneming op het gebied van management- en IT consultancy, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. De klanten van Logica zijn actief in diverse markten, waaronder telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie- & nutsbedrijven, industrie, distributie & transport en de overheidssector. Meer dan 11.500 medewerkers zijn wereldwijd in 34 landen werkzaam. In Nederland heeft Logica zes vestigingen en 900 medewerkers. Logica is opgericht in 1969 en staat genoteerd aan de London Stock Exchange. Het bedrijf maakt deel uit van de FTSE 100 index, waarin de grootste beursgenoteerde bedrijven van het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen. Meer informatie: www.logica.com.

Energie Clearing House
Het Energie Clearing House is opgericht om in de vrije Nederlandse energiemarkt de communicatie tussen energiebedrijven te verzorgen op het moment dat klanten willen overstappen van leverancier van elektriciteit en straks ook gas. Grootverbruikers van energie en klanten van groene stroom hebben deze keuzevrijheid inmiddels al. Op 1 januari 2002 gaat de energiemarkt ook open voor middelgrote bedrijven, 1 januari 2004 gevolgd door de grote groep huishoudelijke klanten. De verwachting is dat een aanmerkelijk percentage van de klanten zal wisselen van energieleverancier, hetgeen grote administratieve gevolgen heeft. Het Energie Clearing House is operationeel vanaf 1 januari 2002 en zorgt ervoor dat het switchproces snel, foutloos plaatsvindt en tegen minimale kosten. Het is alleen de initiator en beheerder van een ICT-systeem waarmee de betrokken energiebedrijven alle informatie kunnen uitwisselen die voor het switchproces van belang is. Het Energie Clearing House is een initiatief van de energiebedrijven Essent, NUON en ENECO Energie. Het merendeel van de energiebedrijven in Nederland (nu al circa 90 procent van de markt) heeft te kennen gegeven zich hierbij te willen aansluiten. Het Energie Clearing House is een stichting zonder winstoogmerk die een eerlijke en onpartijdige behandeling van alle betrokkenen garandeert. Meer informatie: www.energieclearinghouse.com.

# # #