Vlaamse regering

Mail uw vraag - over de site - zoektips english

Home> heet van de naald >Vlaams huis in Parijs

DE VLAAMSE VERTEGENWOORDIGING IN PARIJS

6, rue Euler - 75008 Paris

start beeldverslag (Quicktime) 56K | ISDN | Kabel

Alsof u erbij was: een beeldverslag van de openingsplechtigheid op 22 januari 2002 van het Vlaams Huis te Parijs.

(U kunt hier de Nederlandstalige versie lezen van de in het Frans gesproken stukken uit de toespraak van Vlaams minister voor Buitenlands Beleid, Paul van Grembergen, zoals deze te bekijken zijn in het beeldverslag )

Op 22 januari 2002 werd door Vlaams minister van Buitenlands Beleid, Paul Van
Grembergen, in aanwezigheid van de Franse ex-premier Pierre Mauroy en de Franse staatssecretaris voor cultuur en culturele decentralisatie, M. Duffour, de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs plechtig geopend.

U kunt hier de volledige toespraak van Minister van Grembergen lezen.

En u kunt zijn toespraak beluisteren.

start geluidsfragment

U kunt tevens de toespraak van de Franse staatssecretaris voor cultuur en culturele decentralisatie, M. Duffour beluisteren.

start geluidsfragment

Dhr. Paul Van Grembergen, Vlaams minister van Buitenlands Beleid

Dhr. Jos Aelvoet, Attaché van de Vlaamse Gemeenschap; Afgevaardigde van de Vlaamse regering te Parijs.

De Vlaamse Vertegenwoordiging vormt het aanspreekpunt van Vlaanderen in Frankrijk en maakt deel uit van de Belgische ambassade. Dit pand, dat zich in het hartje van Parijs (8ste arrondissement) bevindt nabij de Champs Elysées, werd in juni 2001 door de Vlaamse regering aangekocht.
Het pand aan de straatzijde fungeert als woning en ontvangstruimte voor de Afgevaardigde van de Vlaamse regering, dhr. Jos Aelvoet.

Zijn kantoor bevindt zich in het bijgebouw gelegen aan de binnenkoer die de twee panden scheidt. In het achterste gebouw zijn de diensten van Export Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en van het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarkerting (Vlam) gehuisvest.

U vindt hier meer informatie over de diverse gehuisveste diensten. .


---

Aan drie Vlaamse kunstenaars werd de opdracht gegeven om een kunstwerk te ontwerpen voor de Vlaamse Vertegenwoordiging in Parijs. Wim Delvoye, Michael Van den Abeele en Guy Rombouts werden hiervoor geselecteerd. Zij creëerden elk een werk dat in het publieke en tevens gemeenschappelijke gedeelte van het pand wordt geïntegreerd en de aandacht van de bezoeker zal prikkelen.

Meer info over de kunstenaars vindt u in deze tekst.
---

Sinds Vlaanderen de volwaardige internationale bevoegdheid kreeg om een eigen buitenlands beleid te voeren, groeide de intentie om de structurele samenwerking tussen de verschillende netwerken en hun vertegenwoordigingen in het buitenland te versterken. Als gevolg daarvan werd in de hoofdsteden van verschillende landen overgegaan tot het samenbrengen van deze diensten onder één dak in een geïntegreerde Vlaamse Vertegenwoordiging. Dit gebeurde reeds met succes in Den Haag, Wenen en Berlijn en wordt nu dus ook in Parijs toegepast.

U kunt hier meer informatie raadplegen m.b.t. het internationale beleid van de Vlaamse overheid en het Vlaamse Huis te Parijs. U vindt er tevens een lijst van relevante webpagina's.