Van Lanschot Bankiers


Opvolgersacademie voor familiebedrijven

´s-Hertogenbosch, 5 feb 2002

F. van Lanschot Bankiers N.V. heeft samen met De Baak Management Centrum VNO-NCW het initiatief genomen tot het oprichten van De Opvolgersacademie. Deze voor Nederland unieke opleiding richt zich op opvolgers van middelgrote familiebedrijven. De leergang gaat de opvolger voorbereiden op het veelomvattende proces van de bedrijfsopvolging. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op inhoudelijke kennisoverdracht, ook is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. De eerste leergang van De Opvolgersacademie start in mei 2002.

Behoefte aan opleiding
Opvolging binnen de familielijnen is in het familiebedrijf een welhaast vanzelfsprekende zaak. Dit betekent echter niet dat dit proces ook vanzelf gaat, zegt productmanager Frank Plasmans van Van Lanschot. Voor zowel overdrager als opvolger is de overdrachtsfase een financiële, juridische én emotionele gebeurtenis. Opvolgers blijken dan ook een sterke behoefte te hebben aan een gedegen opleiding die hen voorbereidt op de bedrijfsoverdracht en hen bovendien tijdens deze fase professionele begeleiding biedt.
Hierin voorziet de nieuwe Opvolgersacademie. Van Lanschot wil met de Opvolgersacademie de succesvolle bedrijfsoverdracht bij familiebedrijven bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat veel familiebedrijven de komende jaren met de problematiek van bedrijfsoverdracht worden geconfronteerd.

Waardevol netwerk
Aan de hand van praktijkgerichte leermethoden en professionele coaching wordt de opvolger binnen een groep van maximaal 20 opvolgers voorbereid voor en ondersteund in het veelomvattende proces van de opvolging. Tijdens de opleiding staan de volgende themas centraal: de ondernemer als persoon: leidinggeven, eigen sterkten en zwakten, balans werk en privé
het bedrijf: hanteren van financiële stuurvariabelen, grip op de bedrijfsvoering, strategische marketing, het sturen van verandering, bedrijfscultuur
specifieke opvolgingsvraagstukken: overdragen-opvolger, familieleden, eigendom en zeggenschap, familiestatuut, mediation.

Een essentieel onderdeel van de opleiding is het samenspel met andere opvolgers waardoor herkenning plaatsvindt van unieke ervaringen. Tegelijkertijd wordt op die manier een waardevol netwerk opgebouwd waarop de opvolger ook buiten de opleiding een beroep kan doen.

Modulaire opbouw
De Opvolgersacademie is zeer praktijkgericht en heeft een opleidingsduur van negen maanden. Deze is opgebouwd uit een kick-off meeting, zeven modules van elk twee op elkaar aansluitende dagen en een terugkomdag. Daaromheen kan men volgens een strippenkaart-formule op basis van individuele behoefte een beroep doen op verschillende deskundigen die bij de opleiding betrokken zijn (coaching en consulting), legt Coen van Ruiten van Management Centrum De Baak VNO-NCW in Noordwijk uit. De Opvolgersacademie wordt bij bewezen kwaliteiten van de deelnemer afgerond met een certificaat.

Voorafgaand aan de start van de opleidingscyclus in mei worden kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd. Geïnteresseerde kandidaten worden aan de hand van een inleidende presentatie en workshops geïnformeerd over de doelstellingen en de opbouw van de opleiding. Uitwisseling van ervaringen met gelijkgestemden aan de hand van cases en speciale projecten is een essentieel onderdeel van de opleiding, aldus Van Ruiten.