Gemeente Leeuwarden

Stedenbouwkundig plan voor Vrijheidswijk oogst lof

Stedelijke vernieuwing in de Vrijheidswijk

Vandaag heeft het college van b. en w. zich lovend uitgesproken over het stedenbouwkundig plan voor het zuidwestelijk deel van de Vrijheidswijk. Ook het wijkontwikkelingsplan werd door het college voor inspraak vrijgegeven. Beide plannen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden, Nieuw Wonen Friesland en de Corporatie Holding Friesland.

Het wijkontwikkelingsplan beschrijft de concrete aanpassingen die nodig zijn voor de herstructurering van de Vrijheidswijk. Het gaat hierbij om een totaalplan voor de verbetering van de wijk: woningen, wegen, water, groen, maar ook sociale voorzieningen en sociale activiteiten. Met het wijkontwikkelingsplan is de Stedelijke Vernieuwing in de Vrijheidswijk in de uitvoeringsfase aangekomen. Begonnen wordt met het zuidwestelijk deel, waarvoor recentelijk Garage De Vrij en de Jan Evenhuisflat zijn gesloopt. Het stedenbouwkundig plan laat een geheel vernieuwd wijkdeel zien: nieuwe woningen, een nieuwe straatindeling, veel water en veel groen. Als tweede gebied wordt het centrum van de wijk aangepakt: daar worden sociaal-culturele en commerciële voorzieningen bij elkaar geplaatst. In het wijkontwikkelingsplan worden deze voorzieningen beschreven.

De plannen zijn tot stand gekomen na een intensieve samenwerking tussen de gemeente en de beide woningbouwcorporaties. Hoewel Stedelijke Vernieuwing een complex proces is en partijen soms tegengestelde belangen hebben, zijn zij tevreden over het resultaat.

Tijdens de planvorming heeft er regelmatig overleg plaatsgevonden met bewonersvertegenwoordigingen. Bij de verdere invulling van de plannen zullen bewoners steeds nauw betrokken worden.