Provincie Zuid-Holland

6-02-2002
Centraal loket voor Hulpverlening aan jeugd en hun ouders weer een stap dichterbij

Dinsdag 5 februari tekenen acht partijen de bestuursovereenkomst 'Toegang tot de jeugdzorg in Zuid-Holland'. Met het tekenen van deze bestuursovereenkomst heeft de provincie Zuid-Holland een primeur. Nog voor de Wet op de jeugdzorg in werking treedt, legt een aantal instellingen zich vast om aanmeldingstaken centraal onder te brengen in de Stichting Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland (in oprichting). Dat houdt in dat er in de provincie Zuid-Holland centrale aanmeldingspunten komen voor jongeren en hun ouders die (psychische) hulp nodig hebben.

Na aanmelding wordt onderzocht welke vorm van hulpverlening gewenst is. Daarna wordt een hulpverleningsplan opgesteld. Vervolgens worden afspraken gemaakt met zorgaanbieders over de meest geschikte hulpvorm en de duur van de hulpverlening.

In de bestuursovereenkomst spreken betrokken partijen af, de aanmeldingspunten in Zuid-Holland ( Dordrecht, Gouda en Leiden, met dependances in de regio's) op een vergelijkbare manier in te richten en een deel van hun eigen aanmeldingstaak in het Bureau Jeugdzorg onder te brengen. Dit proces moet leiden tot een betere en snellere diagnose en een hulpverlening die goed is afgestemd op de vraag. Bovendien hoeven ouders en jongeren niet meer zelf uit te zoeken waar ze het beste terecht kunnen voor hulp. Daarnaast gaan de vestigingen zich sterk richten op de eigen regio en tevens gaan zij samenwerkingsafspraken maken met regionale voorzieningen, zoals het onderwijs en het maatschappelijk werk.

Met deze actie komen de provincie en de betrokken instellingen in Zuid-Holland tegemoet aan de wens van het rijk, om klaar te zijn met de voorbereidingen op het moment dat de Wet op de jeugdzorg in werking treedt (1 januari 2003).
Deelnemende partijen zijn de Stichtingen Jeugdzorg in Zuid-Holland (twee instellingen), de Jeugd-GGZ/RIAGG (drie instellingen), de Raad voor de Kinderbescherming, het Advies en Meldpunt Kindermishandeling en de provincie Zuid-Holland.