Gemeente Amersfoort

Visie bibliotheek 'nieuwe stijl' steeds concreter

datum: 5 februari 2002

Al enige tijd bezinnen gemeente en bibliotheek in Amersfoort zich op de toekomst van de bibliotheek. Ontwikkelingen op ICT-gebied en de veranderende informatiebehoeften van burgers maken een heroriëntatie op de informatieve, educatieve en culturele functies van de bibliotheek noodzakelijk. De gemeente heeft nu in een nota de contouren geschetst van de bibliotheek 'nieuwe stijl'. Daarbij heeft ze zich gebaseerd op voorstellen van de bibliotheek. Na advies van de raadscommissie FPC wordt deze nota verder besproken met de bibliotheek en instellingen op het gebied van onderwijs, cultuur en welzijn.

De bibliotheek kan zich vandaag de dag niet meer beperken tot het traditionele uitlenen van boeken. De digitalisering maakt een vernieuwd aanbod noodzakelijk. Ook hebben bibliotheken te maken met een afnemend publieksbereik en met het feit dat mensen minder lezen (de zogenaamde 'ontlezing').

De huidige bibliotheek
Naast de hoofdvestiging zijn er drie filialen en een bibliotheekbus in Amersfoort. Een vierde filiaal voor de toekomstige wijk Vathorst is in ontwikkeling. Vergelijkend onderzoek met andere steden laat zien dat de totale omvang van de Amersfoortse collectie, gezien het aantal inwoners van de stad, het aantal leden en het aantal uitleningen, aan de krappe kant is. Uitleenitems zijn op dit moment voornamelijk boeken, geluids- en beelddragers en speel- en leermaterialen De omvang van de hoofdvestiging aan de Zonnehof is vergeleken met andere steden relatief klein. Het pand is verouderd en heeft onvoldoende uitstraling. De bibliotheek heeft momenteel onvoldoende mogelijkheden voor een aantrekkelijke presentatie. De 'magazijnopstelling' in rijen kasten voldoet niet langer. Ook de ontmoetingsfunctie van de bibliotheek is nog heel beperkt.

De bibliotheek werkt samen met diverse instellingen, met name scholen. Van een intensieve samenwerking is echter nog geen sprake. De bibliotheek is dit wel van plan en speelt daarmee in op de ontwikkelingen rond het studiehuis.

Bibliotheekgebruik
26% van de Amersfoortse inwoners is lid van de bibliotheek. Dat is landelijk gezien een gemiddeld percentage. Het aantal uitleningen per inwoner is relatief hoog. Uit de Stadspeiling 2000 komt naar voren dat de bekendheid met de huidige uitleenitems in Amersfoort groot is. Ook is men tevreden over de deskundigheid en behulpzaamheid van het personeel. Minder zijn de Amersfoorters te spreken over de actualiteit en de variatie in het boekenaanbod.

De bibliotheek 'nieuwe stijl'
Kerndoelstelling van het Amersfoortse bibliotheekbeleid was en is nog steeds, dat de bibliotheek een basisvoorziening van informatie en cultuur is voor alle inwoners van de stad, die toegankelijk, goed bereikbaar en aantrekkelijk is. De huidige situatie en alle ontwikkelingen in ogenschouw nemend, schetst de gemeente het volgende concept voor een bibliotheek 'nieuwe stijl'. Definitieve keuzes zijn daarbij nog niet gemaakt.
§ Een meer vraaggerichte opbouw en onderhoud van de collectie. Periodieke wijk- en doelgroepgerichte gebruikersonderzoeken en gebruikerspanels maken helder wat die vraag is. Het collectieprofiel kan daarop afgestemd worden. Het aanbod dient daarnaast te bestaan uit een toekomstgerichte mix van informatiedragers. § Samenwerking met andere instellingen en bedrijven gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Het onderwijs is een belangrijke klant van de bibliotheek. Leerlingen in het onderwijs werken steeds zelfstandiger en sporen hun eigen informatie op. Ook wil de bibliotheek de samenwerking zoeken met culturele instellingen, welzijnsinstellingen, andere bibliotheken en commerciële instellingen (zoals boekhandels en cafés).
§ De bibliotheek gaat werken met een gedigitaliseerde catalogus. Via internet is die ook van huis uit toegankelijk. Ook zullen delen van de collectie in hun geheel digitaal beschikbaar zijn. Om tweedeling te voorkomen is digitale scholing van achterstandsgroepen (bijvoorbeeld allochtonen en ouderen) ook een taak van de bibliotheek. § De gedachte om maar een gedeelte van de collectie te presenteren is op dit moment favoriet. De collectie wordt dan uitgestald naar wisselende en actuele thema's. Van iedere titel is slechts één band toegankelijk voor het publiek, de overige zijn opgeslagen in het magazijn. Dat laatste geldt ook voor minder populaire boeken. § De bibliotheek krijgt een literair-culturele podiumfunctie. Die zal zich met name centreren in de hoofdvestiging.
§ De inrichting van de bibliotheek wordt sfeervoller, moderner en interactiever. Een internetcafé of 'leesbrasserie' kunnen de aantrekkingskracht versterken.
§ De nevenbibliotheken in de wijken zullen met name de primaire diensten leveren aan gebruikers.

Vervolg
De Stadspeiling geeft een beeld van het bibliotheekgebruik in Amersfoort. De volgende stap is te peilen wat de behoeften en/of wensen zijn van instellingen op het gebied van onderwijs, cultuur, welzijn en ondernemingen. Dat zal dit voorjaar gebeuren in de vorm van interviews en conferenties.
Gemeente en bibliotheek bekijken op dit moment ook samen de mogelijkheid van huisvesting van een centrale bibliotheek in het Eemcentrum.