Gemeente Amersfoort

Tussenrapport Parkeervrije binnenstad

datum: 5 februari 2002

Het college van burgemeester en wethouders heeft tijdens haar vergadering van 5 februari 2002 de tussenrapportage "parkeervrije binnenstad" behandeld. Een van de aanbevelingen in de rapportage is pas tot invoering over te gaan wanneer er een actualisering van het parkeerbeleid is gemaakt.

In het collegeprogramma 1998-2002 is het beleidsvoornemen opgenomen het gebied binnen de singels parkeervrij te maken voor auto's. Dit door alternatieven hiervoor buiten de singels (maar binnen het A1 gebied) te zoeken. Uit onderzoek is gebleken dat de problematiek veel omvangrijker was dan de oorspronkelijke opdracht "het zoeken naar compensatie van de op te heffen parkeerplaatsen". Inventarisatie van het gebruik van de parkeerplaatsen leerde dat er een zeer hoge bezettingsgraad is en dat ook de parkeergarages op de piekmomenten vol zijn. Compensatie van de op te heffen parkeerplaatsen in de stadskern binnen het totale A1-gebied lijkt dan ook op dit moment niet mogelijk. Besloten is het beleidsvoornemen te handhaven. Aanbevolen wordt eerst naar alternatieven te zoeken waardoor zowel de houders van parkeervergunningen als overige bezoekers van de binnenstad hun auto's elders in het gebied kunnen parkeren.

In de rapportage worden verder een aantal aanbevelingen gedaan voor het zoeken naar alternatieven. De tussenrapportage is reeds besproken met een klankbordgroep waarin de diverse belanghebbende uit de binnenstad zijn vertegenwoordigd.

I