Gemeente Leeuwarden

Meer geld voor onderhoud rampenplan ¦ Regiovisie maatschappelijke opvang vastgesteld ¦ Plan voor 21 appartementen op Phoenixterrein ¦ Oplossing conflict met voormalige huurder Frieslandhal ¦ Tentaccommodatie bij Elfstedentocht ¦ Verlenging openstelling zwembad Kalverdijkje ¦ Convenant voor rampbestrijding ¦ Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies 2002

Meer geld voor onderhoud rampenplan

Bijna een maand geleden heeft de raad het gemeentelijk rampenplan van Leeuwarden vastgesteld. Voor het onderhoud en nieuwe taken, die verband houden met het rampenplan heeft het gemeentebestuur extra financiele middelen beschikbaar gesteld. Het geld een bedrag van 63.529 wordt gebruikt voor de financiering van extra personeel om de achterstand in het beheer van de verschillende draaiboeken (deelplannen van het rampenplan) op korte termijn weg te werken.

Besluit: 5 februari 2002.

Regiovisie maatschappelijke opvang vastgesteld

De gemeente Leeuwarden is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang in Fryslân en krijgt daarvoor geld van het Rijk. Om daaraan invulling te geven heeft het college van burgemeester en wethouders de concept-regiovisie Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang vastgesteld waarin belangrijke voorstellen voor nieuw beleid worden gedaan. De concept-regiovisie is opgesteld door vertegenwoordigers van de gemeente Leeuwarden en de andere Friese gemeenten, de provincie en de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.

De belangrijkste voorstellen in de regiovisie zijn:
* Meer nadruk leggen op de preventie van dakloosheid en van huiselijk geweld. Daartoe zal vroegtijdige signalering via lokaal op te bouwen netwerken van woningbouwcorporaties, politie, eerstelijns gezondheids- en welzijnsinstellingen worden georganiseerd zodat tijdig ingegrepen kan worden om uitval, vlucht voor huiselijk geweld en dakloosheid te voorkomen.


* Een duidelijke taakverdeling tussen de centrumgemeente en de overige gemeenten in Friesland. Hierbij geldt als hoofdlijn dat de centrumgemeente verantwoordelijk is voor de residentiële opvangvoorzieningen, terwijl de overige gemeenten verantwoordelijk zijn voor de preventie en de nazorg.


* Verder is het streven om zich daartoe lenende opvangvoorzieningen te deconcentreren naar andere centrumplaatsen in de provincie.

Besluit: 5 februari 2002.