Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

België en Nederland versterken samenwerking

5 februari 2002

De gewestelijke regeringen van Vlaanderen en Wallonië, de federale regering van België en de Nederlandse regering hebben vandaag afspraken gemaakt over versterking van de grensoverschrijdende samenwerking. Het gaat daarbij om grensoverschrijdende politiesamenwerking en samenwerking in de rampenbestrijding. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de samenwerking tussen lokale, regionale en nationale (federale en gewestelijke) overheden.

De afspraken staan in een gemeenschappelijke verklaring die is ondertekend door de Nederlandse minister K.G. de Vries en staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), staatssecretaris D.A. Benschop (Buitenlandse Zaken), de Belgische minister A. Duquesne (Buitenlandse Zaken), de Vlaamse minister P. Van Grembergen (Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid) en de Waalse minister C. Michel (Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken).

Politiesamenwerking

Een werkgroep zal voor het eind van het jaar in kaart brengen welke knelpunten er nog zijn in de politiesamenwerking, en daar oplossingen voor zoeken. Voor de langere termijn wordt gedacht aan een verdrag waarin de afspraken over politiesamenwerking en over wederzijdse bevoegdheden worden vastgelegd.

Ook worden afspraken gemaakt over alarmering bij gijzelingen en ontvoeringen. Met het oog op grensoverschrijdende mobiele communicatie zal in 2003 een koppeling worden gelegd tussen het Nederlandse C2000-systeem en het Belgische ASTRID-netwerk.

Beide landen streven ook naar versterking van de politiesamenwerking in de Europese Unie.

Samenwerking bij rampen en ongevallen

Gemeenten en provincies aan de grens moeten weten wat er voor objecten met veiligheidsrisicos zijn aan de andere kant van de grens, die bij een ramp of ongeval gevolgen kunnen hebben voor het buurland. Ook moeten zij op de hoogte zijn van elkaars alarmeringsprocedures. Bij een (dreigende) ramp of groot ongeval moeten zij elkaar informeren. Verder streven beide landen naar grensoverschrijdende plannen voor rampenbestrijding langs de hele Nederlands-Belgische grens.

Om de contacten tussen de hulpverleningsdiensten te verbeteren, streven beide landen ernaar nog dit jaar satellietcommunicatie te realiseren en radiofrequenties uit te wisselen. Er komt een elektronische brochure waarin de bevoegdheden staan van autoriteiten en functionarissen aan weerszijden van de grens. Ook biedt de brochure een overzicht van de verschillende organisaties die een taak hebben bij de bestrijding van rampen en ongevallen.

Bestuurlijke samenwerking

Nederland en België waarderen de vele lokale en bovenlokale contacten die de grensoverschrijdende samenwerking versterken. Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke activiteiten in de Euregios en de inspanningen van het secretariaat-generaal van de Benelux. Als na 2006 Europese subsidies voor grensoverschrijdende projecten geheel of gedeeltelijk wegvallen, zullen de landen dergelijke projecten verder stimuleren.

---