Ministerie van Verkeer en Waterstaat

5 februari 2002

Tripperpas een succes

De ervaringen over het eerste jaar met de Tripperpas zijn goed: zowel de klanten als de chauffeurs zijn enthousiast over het systeem. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Traffic Test b.v. in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Arriva.

In de stadsbussen van Groningen is sinds januari 2001 de Tripperpas in gebruik. De Tripperpas is een elektronische manier van betalen. Deze chipkaart voor het openbaar vervoer, door minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat in werking gesteld in 70 ARRIVA-bussen, is bedoeld als een proef van twee jaar voorafgaand aan de landelijke invoering van de chipkaart in 2003.

Van de deelnemers aan het proefproject gebruikte meer dan 90% vroeger een strippenkaart. Met name deze groep geeft aan zeer tevreden te zijn over het gemak dat de pas biedt in vergelijking met strippenkaarten. De voordelen: altijd voldoende reiskrediet op zak, nooit meer in de rij voor de aanschaf van een strippenkaart, de pas hoeft niet steeds opnieuw opgeladen te worden, de betaling geschiedt achteraf en reizen kan altijd tegen het laagste tarief uit het assortiment van de strippenkaart.

Het 'meenemen' van andere passagiers op iemands Tripperpas toont een opvallende toename. Ruim tweederde van de Tripperpasgebruikers (68%) reist wel eens met meerdere mensen tegelijkertijd op één pas. In de vorige meting was dit nog minder dan de helft (46%). 91% van de ondervraagden heeft aangegeven het reizen met meerdere mensen tegelijkertijd op de Tripperpas een prettige manier van reizen te vinden.

Alle gebruikers krijgen een volledig gespecificeerd overzicht. Op dit overzicht kunnen Tripperpas-klanten zien hoeveel reizen ze gemaakt hebben, wat dat kost en wat er van hun rekening is afgeschreven.

Het onderzoek is het vervolg op een eerste onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van de gebruikers en de chauffeurs in mei 2001. Bij het onderzoek zijn er vragenlijsten gestuurd aan 2000 gebruikers van de Tripperpas. Het aantal gebruikers is inmiddels vrij constant: zon 4000, ruim boven de verwachte 2500 à 3000.