Gemeente Enschede

Vuurwerkramp vraagt nog veel aandacht

Enschede, 4 februari 2002
Eerste Getroffenenmonitor gepresenteerd

In september en oktober van het afgelopen jaar is een onderzoek gehouden onder 1.500 getroffenen van de vuurwerkramp. Deze zogeheten Getroffenenmonitor laat zien of de getroffen burgers en ondernemers tevreden zijn over hun leven nà de vuurwerkramp. Daarnaast is een afspiegeling van de overige Enschedese bevolking ondervraagd. Het onderzoek is toegespitst op het welzijn van de burgers, de praktische hulpverlening, de afwikkeling van de schade, de herdenking van de ramp en de wederopbouw van Roombeek.

Op 5 februari wordt de eerste Getroffenenmonitor aan het college van B en W gepresenteerd. Uit de resultaten kunnen algemene trends worden geconcludeerd. Zo heeft de vuurwerkramp lichamelijk, sociaal als materieel nog steeds grote invloed op het leven van veel inwoners. De zogeheten ontheemden, de getroffenen die door de ramp moesten verhuizen, blijken meer met problemen te kampen, dan de overige getroffenen. Ook onder de overige inwoners van Enschede heeft de ramp sporen achtergelaten. Uit het onderzoek blijkt dat er nog steeds een grote behoefte is aan langdurige psychosociale nazorg. Over de aangeboden nazorg blijken de getroffenen in het algemeen gesproken tevreden te zijn.

In de Getroffenenmonitor zijn ook vragen over de wederopbouw gesteld. Ongeveer twintig procent van de oud-bewoners zegt te willen terugkeren naar de wijk, een lichte afname ten opzichte van eerdere peilingen. De meeste getroffenen zijn redelijk tot sterk betrokken bij de wederopbouw van de wijk. In het algemeen is men tevreden over de aangeboden sociale wederopbouwactiviteiten, zoals op scholen en buurthuizen.

De gemeente beschouwt de uitkomsten van de Getroffenenmonitor als een belangrijke indicatie voor de hulp aan de getroffenen. Sinds oktober 2001 zijn er een aantal ontwikkelingen in gang gezet om een goede schadeafwikkeling en nazorg te bevorderen. Zo heeft de gemeente een terugkeerregeling ontworpen voor oud-bewoners en ondernemers, waarin zij zelf kunnen beslissen of ze willen terugkeren in de wijk. Inmiddels zijn ook de laatste en grootste sloop- en saneringswerkzaamheden in het rampgebied begonnen, waarbij in totaal 44.000 ton asbest besmet puin en 5.000 ton schoon puin zal worden afgevoerd.

Op woensdag 6 februari a.s. komt de tweede regeringscommissie Financiële Afhandeling van de Vuurwerkramp (de `tweede commissie van Lidth') met definitieve voorstellen voor de financiële afhandeling van de ramp. Vooruitlopend op de regelingen van de commissie heeft de gemeente financiële hulp geboden aan dertig getroffenen met ernstige financiële problemen.

De Getroffenenmonitor zal tot 2004 jaarlijks aan dezelfde groep ondervraagde personen worden voorgelegd. Op deze wijze kan worden nagegaan of de zorgverlening voor de getroffenen voldoende aansluit bij de behoefte. Indien nodig kan het aanbod van de hulpverlening worden aangepast. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Enschede uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research.

klik hier voor de Getroffenenmonitor (word-document 1,1 Mb)
Zie het origineel http://www.enschede.nl/ACTUEE...ffenenmonitor.htm .


---