Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Veiligheid ammoniakkoelinstallaties moet beter (5-2-2002)

Gemeenten en bedrijven doen nog onvoldoende aan het verbeteren van de veiligheid van ammoniakkoelinstallaties bij bijvoorbeeld kunstijsbanen, veilingen en koel-en vrieshuizen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de VROM-Inspectie eind vorig jaar bij 50 bedrijven heeft uitgevoerd.

Veel van de onderzochte gemeenten weten niet precies of en waar ammoniakinstallaties binnen hun grondgebied staan. Milieuvergunningen zijn veelal verouderd en voldoen niet aan de nieuwste veiligheidsrichtlijnen. Bovendien schiet het toezicht van gemeenten op de naleving van de regels tekort. Bij diverse bedrijven zijn overtredingen geconstateerd. Eén koelinstallatie verkeerde in zo'n slechte staat dat deze volgens de inspectie gesloten moest worden. Bij twee andere bedrijven heeft de inspectie proces-verbaal laten opmaken.
De afstand van de ammoniakinstallaties tot omliggende woningen is overigens bij vrijwel alle onderzochte bedrijven voldoende. Er is dan ook geen sprake van direct gevaar voor omwonenden.

Overtredingen

Ammoniak is een irriterend en giftig gas dat op grote schaal in koelinstallaties wordt gebruikt bij veilingen, ijsbanen, koel-en vrieshuizen, visverwerkende bedrijven en bedrijven in de levensmiddelenbranche. Met het oog op de veiligheid voor werknemers en omwonenden gelden voor de toepassing van ammoniak dan ook regels. Deze legt de gemeente in een milieuvergunning vast.
Het onderzoek van de inspectie wijst uit dat de door de gemeenten afgegeven milieuvergunningen nog voor een groot deel zijn gebaseerd op oude regels. Veertig procent (21) van de 50 onderzochte vergunningen voldoen niet aan de nieuwste veiligheidsrichtlijnen. In die gevallen heeft de inspectie de betreffende gemeenten laten weten dat zij de afgegeven vergunningen zo snel mogelijk moeten aanpassen. Bovendien oefenen gemeenten onvoldoende toezicht uit. Bedrijven blijken de regels nog verre van optimaal na te leven. Die overtredingen hebben vooral te maken met het ontbreken van veiligheidsmaatregelen, zoals instructies hoe te handelen in noodsituaties en beschikbaarheid van de juiste noodplannen. In 44 gevallen heeft de inspectie er bij de gemeente op aangedrongen tegen die overtredingen op te treden. Bij één bedrijf verkeerde de installatie in zo'n slechte staat dat de inspectie de gemeente heeft gevraagd deze te sluiten. Inmiddels is deze installatie na de benodigde verbeteringen weer goedgekeurd.Vrijwel alle onderzochte ammoniakinstallaties liggen op voldoende afstand van omliggende woningen. In twee situaties bleek dat niet het geval. Eén van die twee huizen heeft inmiddels geen woonfunctie meer. In het tweede geval is de betreffende gemeente op aandringen van de inspectie bezig een oplossing te vinden.
Meer info:Download rapport inspectie(pdf, 76 KB)
(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6599&site=persbericht )

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag
Joost Kehrer
070-339 39 70

Buiten kantooruren is dienstdoende persvoorlichter door tussenkomst van de meldkamer bereikbaar, 070-339 3939

Het onderzoeksrapport is te vinden op: www.vrom.nl


---