Koninklijke Ahold


05/02/02

Ahold exporteert winkelformule - Drogisterijketen Etos opent winkels in Zweden

Etos persbericht

Beverwijk/Stockholm, 5 februari 2002 Op donderdag 7 februari aanstaande opent Ahold´s drogisterijketen Etos twee pilotwinkels in Stockholm. Etos is hiervoor een nauwe samenwerking aangegaan met ICA Ahold, een joint venture van Ahold in Scandinavië. Marktleider ICA Ahold heeft ruim 3.000 supermarkten in Zweden, Noorwegen, Denemarken en de Baltische staten. De eerste Etos-winkels in Zweden zijn afgeleid van de in Nederland succesvolle Etos ´vierwerelden-formule´. In april wordt een derde testwinkel geopend.

Etos is binnen Ahold dé internationale health- & beautyspecialist. De kennis en ervaring van de drogistrijketen wordt nu ook internationaal ingezet. Deze zomer wordt de test met de eerste winkels geëvalueerd. Bij gebleken succes zal de drogisterijketen meer winkels openen, met het doel een landelijke health- & beautyketen te ontwikkelen in Zweden.

Commentaar John van der Ent, Algemeen Directeur Etos Groep Wij zijn natuurlijk zeer trots op deze eerste internationale stap van ons bedrijf en hebben veel vertrouwen in het welslagen van deze pilot. Onze winkelformule is zodanig opgebouwd dat ze ook relatief makkelijk internationaal geïntroduceerd kan worden. Op de Zweedse markt bestaat de drogisterij zoals wij die in Nederland kennen niet. Health en beauty gerelateerde artikelen vinden hun afzet vooral via supermarkten en warenhuizen. Gezien de omvang van de Zweedse markt, de cultuur en het bestedingspatroon biedt het land voor Etos en ICA Ahold een groot potentieel.

Reactie Kenneth Bengtsson, CEO ICA Ahold AB
Onze joint venture met Ahold sinds 2000 is nu al een succes. Dat zal ook eens te meer blijken uit deze uitdaging. Etos zal in Zweden onder dezelfde naam opereren als in Nederland. De winkelinrichting is ook nagenoeg hetzelfde, maar het assortiment verschilt op een aantal punten. Zo is het bijvoorbeeld in Zweden niet toegestaan om geneesmiddelen te verkopen, dat mag alleen via apothekers. Het aandeel vitamines en voedingsupplementen is daarentegen ruimer vertegenwoordigd. Die vinden bij onze klanten gretig aftrek. Natuurlijk treffen de klanten ook veel artikelen en merken aan die populair zijn op de Zweedse markt. Bovendien zal Etos haar volledige eigen merk assortiment aanbieden. Voor de eerste 3 Stockholmse winkels zijn 30 medewerkers aangetrokken, die een intensieve training hebben gevolgd bij Etos Nederland.

Etos Groep Nederland
Drogisterijketen Etos heeft in Nederland ruim 430 winkels. Hiervan zijn meer dan100 winkels omgebouwd naar het vierwerelden-concept. Deze nieuwe winkels zijn ingedeeld in vier ruime en overzichtelijke assortimentsgroepen. De groepen hebben allemaal een eigen kleur, die de vier natuurelementen (aarde, water, lucht en vuur) symboliseren. Samen met de 70 winkels van De Tuinen gericht op natuurlijke producten- vormt Etos de Etos Groep.