Ingezonden persbericht


---

Free Record Shop laat haar 50.000 jaar oude skelet internationaal veilen door eBay.nl
Via ebay.nl wordt een nieuwe eigenaar gezocht voor Max de Mamoet

Amsterdam, 5 februari 2002 - Vanaf donderdagavond aanstaande wordt via eBay.nl, de Nederlandse tak van de wereldwijde marktleider in on-line handel, het reusachtige skelet van de 50.000 jaar oude mammoet Max geveild. De startprijs van de veiling ligt op één euro, zodat wereldwijd iedereen, die ingeschreven is op eBay, een bod kan uitbrengen.

Hans Breukhoven (CEO Free Record Shop Holding N.V.) kocht het mammoetskelet in 1996 op een veiling in Zwolle. Het skelet fungeerde daarna als boegbeeld voor de winkelketen Max. De mammoet staat nu nog op de Coolsingel in de winkel van de computersoftware-keten Discovery, de nieuwe eigenaar van de MAX-winkels.

Het is vooral ruimtegebrek dat Hans deed beslissen om Max van de hand te doen. Hans Breukhoven: ,,Na ruim vijf jaar van ons troeteldiertje te hebben mogen genieten, zijn de vierkante meters die hij inneemt nu dringend nodig. We zijn ervan overtuigd dat Max via eBay.nl een ander mooi plekje op de wereld zal krijgen."

Marketing manager Sandra van Wersch van eBay Nederland is bijzonder verheugd met de veiling. ,,Het is onze missie om iedereen, waar ook ter wereld, te helpen handelen in praktisch alles. De veiling van Max is een ideale blikvanger om deze missie te ondersteunen. Iedereen kan dankzij eBay een bod op Max uitbrengen en tegelijkertijd kennis maken met de duizenden rubrieken op de site voor het kopen en verkopen van de meest uiteenlopende artikelen", aldus Van Wersch.

Het vijf meter lange en 3,5 meter hoge skelet van Max, dat een gewicht van 2,5 ton heeft, bestaat voor 90 procent uit oorspronkelijk botmateriaal. Leo Stolzenbach en zijn zoon Olaf uit St. Michelsgestel zochten de botten bij elkaar op de oevers van de Maas in Limburg en deden er jaren over om het dier te reconstrueren. Max was ongeveer 55 jaar oud toen hij ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar geleden stierf en behoort tot de vijf mooiste en meest complete mammoetskeletten ter wereld.

Over eBay®
Met meer dan 42,4 miljoen ingeschreven leden is eBay wereldleider inzake on-line handel, waar een Community van gebruikers, zowel particulieren als professionelen, praktisch alles kan verhandelen. In het jaar 2001 werd door de eBay-community wereldwijd voor meer dan 9 miljard dollar objecten gekocht en verkocht. eBay is een van de weinige e-commerce bedrijven dat winstgevend is. Het bedrijf is bekend om haar gezonde businessmodel waarbij leden onder andere een bijdrage betalen als een transactie geslaagd is. eBay Nederland is gevestigd in Amsterdam en telt momenteel 17 medewerkers. Kijk voor meer informatie op: www.ebay.nl

Over Free Record Shop Holding N.V.
Free Record Shop Holding richt zich met meerdere formules voor uiteenlopende doelgroepen op de distributie en de verkoop van
(home-)entertainmentproducten, met als belangrijkste segmenten beeld- en geluiddragers, computersoftware en games, telecomproducten en -diensten, boeken, tijdschriften en alle andere artikelen die voor de doelgroepen interessant zijn. Door de samenbundeling van het winkelnetwerk met de ICT-technologie, 'bricks & clicks', kan de onderneming voorzien in de behoefte van de klant aan entertainmentproducten op de plaats en op het tijdstip van zijn keuze.
In het boekjaar tot en met september 2001 realiseerde Free Record Shop Holding een omzet van EUR 251,8 miljoen en een winst van EUR 5,8 miljoen. Op de Nederlandse muziekmarkt worden de winkelformules Free Record Shop, vanLeest en Fame music geëxploiteerd. Buiten Nederland heeft de groep winkels onder de naam Free Record Shop in België, Luxemburg, Noorwegen en Finland.
Zie ook de websites: www.frs.nl, www.frs.be, www.vanleest.nl, www.fame.nl en www.freerecordshop.com



Ingezonden persbericht