Productschap Tuinbouw

Financiering schoolfruit niet rond

De Sectorcommissie Groenten en Fruit van het Productschap Tuinbouw (PT) ziet op dit moment af van financiering van het zogenoemde schoolfruitproject. De leden van de commissie vinden de onzekerheid over medefinanciering van met name de EU en de ouders te groot om geld uit te trekken voor het project.

In het oorspronkelijke plan van ruim 9 miljoen euro (20 miljoen gulden) is gerekend met een bijdrage van Brussel van 2,27 miljoen euro (5 miljoen gulden). De ouders zouden de helft van de totale kosten, zijnde 4,5 miljoen euro (10 miljoen gulden), voor hun rekening moeten nemen. Het ministerie van VWS heeft ruim 900.000 euro (2 miljoen gulden) toegezegd en de groenten- en fruitsector zou 1,36 miljoen euro (3 miljoen gulden) bijdragen.

Het PT schat de kans niet hoog in dat de EU meebetaalt. Daarnaast leren recente ervaringen dat veel ouders niet altijd bereid zijn om mee te betalen aan de verstrekking van groente en fruit aan hun kinderen op de scholen. Verder drukken de kosten voor schoolfruit sterk op het financieringsfonds van het productschap. Om de beoogde 1,36 miljoen euro (3 miljoen gulden) op tafel te leggen zou de heffing voor handel en teelt in 2003 flink stijgen.

Het PT gaat met het ministerie van Volksgezondheid (VWS) overleggen of een andere opzet van het oorspronkelijke plan haalbaar is. Additionele financiering door andere partijen zal hierbij worden meegenomen.