Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Noviteiten Dienstverlening
05-02-2002

symposium druk bezocht
producten en diensten voor ouderen

Op 30 januari vond in het Vechthuis te Utrecht het symposium Noviteiten in Dienstverlening plaats. Initiatiefnemer was het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ). Tijdens het symposium werden verschillende producten en diensten belicht die tot doel hebben ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Hierin keek het IWZ niet zozeer naar wie iets aanbiedt, maar meer naar wat er wordt aangeboden en in hoeverre het aangebodene aansluit bij de wensen van de doelgroep. Bezoekers kregen de mogelijkheid om zich tijdens de parallelsessies te laten informeren over een viertal thema`s: domotica, professionele alarmopvolging, woonwelzijnsteams en dienstenbemiddeling en dienstenpakketten. Naast deze sessies was er een stand waar informatie gehaald kon worden over woon-zorg thema`s. Tevens was er voldoende gelegenheid om onderling kennis uit te wisselen en te netwerken.

woon- en welzijnsaspecten
Na de plenaire sessie over toekomstige ontwikkelingen van het persoonsgebonden budget en dan met name de combinatie van zorg- en woonbudgetten bleek dat veel deelnemers graag met hun organisatie mee willen werken aan een experiment met een wonen- en dienstenpgb. Met deze concrete aanmeldingen gaat IWZ direct aan de slag. Bij de sessie woonwelzijnsteam viel op dat meer nog dan de zorg, ook de woon- en welzijnsaspecten van belang zijn om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. De onderlinge dienstverlening bij ouderen is verder te stimuleren en uit te bouwen. Men kan bv. voor elkaar boodschappen doen, klusjes in de tuin doen of de personenalarmering regelen. Dat het toepassen van ICT in de woning tot grote voordelen kan leiden, werd getoond tijdens de sessie over domotica. De dokter kan bv. op afstand via de webcam een wond bekijken en beoordelen. enthousiasme voor vernieuwingen
Duidelijk werd dat de besproken innovatieve ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening vooral bestaan uit kleine stapjes die wel onmiddellijk resultaat opleveren. Hiermee wordt het enthousiasme en geloof in de grotere trajecten rond de modernisering van de AWBZ en het scheiden van wonen en zorg gehouden. Het symposium werd goed bezocht met zo`n 230 deelnemers uit het hele land. Het aantal inschrijvingen was zelfs zo groot dat er een aantal mensen teleurgesteld moesten worden. Uit de reacties van bezoekers, sprekers en organisatoren bleek dat het congres een succes was en dat er veel nieuwe contacten werden gemaakt. Het IWZ-programma wordt gevoerd door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Door middel van IWZ wordt aan vernieuwingen op het raakvlak van wonen, zorg en welzijn een bijdrage geleverd. Het ministerie van VROM en VWS ondersteunen dit programma. Meer informatie over het IWZ-programma is te vinden op www.iwz.nl.
---