Ingezonden persbericht


Almelo, 5 februari 2002

Persbericht

Leerstoel intercultureel bestuur
De Faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente in Enschede stelt een leerstoel in voor intercultureel bestuur. Dat gebeurt op aanvraag van het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) uit Almelo, die de leerstoel bekostigt samen met het Universiteitsfonds. In de nieuwe leerstoel staat het extern functioneren van de overheid met betrekking tot minderheden centraal. Met name gaat het om de vragen die de multiculturele samenleving aan de overheid stelt. Momenteel zijn overheden onvoldoende toegerust om goed tegemoet te komen aan ontwikkelingen in de multiculturele samenleving en de eisen die de multiculturele samenleving stelt aan het overheidsoptreden.

Maatschappij is al veranderd
De maatschappelijke omgeving van het openbaar bestuur heeft zich de laatste jaren in ras tempo ontwikkeld tot een multiculturele samenleving. Deze veranderingen zijn duidelijk merkbaar in onder meer het onderwijs, op de werkvloer en in de openbare veiligheid. Die ontwikkeling vraagt om een gepaste reactie van het openbaar bestuur in Nederland. De aard van deze reactie komt naar voren in de naam van de nieuwe leerstoel: 'intercultureel bestuur.' Intercultureel bestuur houdt kortweg in dat de verschillende overheden rekening houden met de multiculturele samenleving. Intern, door bijvoorbeeld het personeelsbeleid, maar ook extern, door minderheden onder meer te betrekken bij voor hen belangrijke besluiten.

Overheden voldoende toerusten
De studie van de leerstoel richt zich op de situatie van minderheden in Overijssel. De problematiek in onze provincie verschilt van die in de rest van Nederland. Zo blijkt de participatie van minderheidsgroepen in Overijssel, door de specifieke achtergrond en samenstelling, lager te zijn dan in andere delen van ons land. Overheden zijn momenteel onvoldoende op de hoogte van wat er bij minderheden leeft. De leerstoel zal daarom belangrijk bijdragen aan het verwerven van kennis over minderheden, bij studenten bestuurskunde die straks posten gaan bezetten bij overheden. Met andere woorden: hier worden nieuwe ambtenaren opgeleid die door de leerstoel intercultureel bestuur voldoende worden toegerust voor de multiculturele samenleving. Omdat minderheden met name woonachtig zijn in de grote steden, werkt de leerstoelhouder intercultureel bestuur nauw samen met de leerstoel grotestedenbeleid.

Expertisecentrum voor minderhedenvraagstukken
Aanvrager van de leerstoel intercultureel bestuur is het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO). Het SMO is een expertisecentrum voor minderhedenvraagstukken en verricht hoogwaardige, professionele dienstverlening aan organisaties van minderheden, maatschappelijke instellingen en overheden. Het SMO is een provinciale steunfunctie voor minderhedenbeleid die werkt vanuit het beleidskader van de provincie Overijssel.



Ingezonden persbericht