Ingezonden persbericht

Datum: 5 februari 2002

Persbericht

ICT OP SCHOOL ONDERZOEKT ALTERNATIEVEN MICROSOFT

APS IT-diensten en SLB-diensten hebben op maandag 4 februari de scholen voor primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO) ingelicht over de nieuwe contractvoorwaarden voor de licenties voor software van Microsoft. Deze nieuwe voorwaarden zijn tot stand gekomen nadat de Stichting Ict op School namens de onderwijsorganisaties protesteerde tegen de prijsverhogingen en contractvoorwaarden die begin januari bij de scholen op de mat vielen.

De belangrijkste resultaten van de interventie van Ict op School zijn:
1. De termijn waarbinnen scholen het nieuwe contract moeten tekenen, is verlengd tot 31 maart 2002.
2. Scholen krijgen ook de mogelijkheid van een 1-jarig contract aangeboden.
3. Als gekozen wordt voor een 3-jarig contract, krijgen scholen in het eerste jaar een korting van 25%.
4. Voor de betaling van de licentiekosten wordt een termijn van 100 dagen, gerekend vanaf 31 maart 2002, aangehouden.
5. Scholen die meer computers waarvoor een licentie vereist is, in huis hebben dan 1:6 (PO) of 1:7 (VO) hoeven over de extra computers geen licentiekosten te betalen. Dit betreft zowel voor PO als VO ca 10% van de scholen.

Ict op School meent dat hiermee belangrijke verbeteringen in de contractvoorwaarden zijn bereikt. Scholen krijgen meer bedenktijd voor het aangaan van een nieuw contract, als zij serieus overwegen over te stappen op andere software kunnen zij volstaan met een contract van één jaar en de financiële gevolgen voor scholen die al veel in computers hebben geïnvesteerd, worden enigszins verzacht. Door de ruime betalingstermijn hebben scholen wat meer ruimte om de meerkosten op te vangen.

De hele gang van zaken rond de prijsverhoging en de nieuwe contractvoorwaarden heeft veel onrust en verwarring bij scholen veroorzaakt. Niet in de laatste plaats door het late tijdstip waarop één en ander bekend werd. Bij een volgende gelegenheid zullen de scholen tijdig moeten worden geïnformeerd en Ict op School zal bewerkstelligen dat de onderwijsorganisaties bij volgende contractbesprekingen worden ingeschakeld.

Ict op School blijft vraagtekens plaatsen bij de motivering van Microsoft voor de aanmerkelijke prijsverhoging als zodanig. Onderzocht zal worden op grond van welke Europese regelgeving Microsoft meent dat de doorgevoerde prijsverhoging noodzakelijk is en of de gevolgde interpretatie van die regels juist is.

Er moet rekening mee worden gehouden dat er nog nieuwe prijsverhogingen in het verschiet liggen. Mede met het oog daarop zal Ict op School het initiatief nemen tot een onderzoek naar alternatieven voor Microsoft-software die geschikt zijn voor gebruik in het onderwijs. Daartoe zal zij binnenkort contact opnemen met geïnteresseerde scholen en/of ICT-coördinatoren.

Ict op School zal op haar site (www.ictopschool.net) een plek creëren waar scholen ervaringen kunnen delen over het nieuwe contract, tips kunnen doorgeven over het hanteren van de nieuwe voorwaarden en ervaringen kunnen uitwisselen over gebruik van alternatieve pakketten.

Mees van Krimpen
Directeur Stichting Ict op School

Namens:

Vereniging voor Openbare en Algemeen Toegankelijk Scholen
Besturenraad, PC onderwijs
Vereniging Besturenorganisatie Katholiek Onderwijs
Vereniging Verenigde Bijzondere Scholen
Algemene Vereniging van Schoolleiders
Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs
Concent/LVGS
Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs