DLV-Adviesgroep
DLV Adviesgroep actief in SQF kwaliteits- en voedselveiligheidssystemen
DLV Adviesgroep begeleidt als eerste agrarisch adviesbureau in
Nederland bedrijven naar het SQF voedselveiligheidssysteem en is als
een van de weinige geautoriseerd voor het opstellen van het Master
HACCP-plan. SQF staat voor Safe Quality Food en is een
managementsysteem dat in Australië is ontwikkeld. Het Master
HACCP-plan is een branche brede risico-analyse in dit geval gericht op
voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten. Deze systematiek is
gebaseerd op de international erkende Codex Alimentarius.
Onlangs hebben enkele adviseurs van DLV Adviesgroep de training voor
SQF-practitioner gevolgd. Daarmee ontvangen zij van het SQFI (Safe
Quality Food Institute te Lausanne) een persoons- en
branche(s)gebonden licentie om (ketens van) bedrijven in de
levensmiddelensector te begeleiden bij het opstellen van het Master
HACCP-plan en/of individuele bedrijven te begeleiden bij het
implementeren van hun SQF systeem. Met een gecertificeerd SQF systeem
kan men in de praktijk met één certificaat in plaats van twee voldoen
en dat bespaard kosten.
Eén norm voor alle bedrijven werkzaam in een levensmiddelenketen werkt
niet. De bestaande normen passen wel bij de grotere producenten, maar
zijn voor de primaire sector veel te omslachtig en uitgebreid. SQF
heeft dit onderkend, door met een tweetal, afgestemde normen te
werken:
* SQF 1000 (veelal bestemd voor zogeheten low-risk bedrijven) voor de
primaire agrarische sector en kleinschalige verwerkers/
dienstverleners in de keten vaak geketend in een PMO (product-markt
organisatie).
* SQF 2000 (veelal zogeheten high-risk bedrijven) voor de grotere
toeleverende/verwerkende industrie
Daarnaast is SQF 3000 in ontwikkeling speciaal gericht op de retail.
De certificatiekosten zijn bij SQF1000 lager dan bij HACCP en ISO,
omdat al uitgegaan wordt van een geautoriseerd Master HACCP-Plan en
omdat er zogenaamde multi-site audits plaatsvinden; dit zijn
steekproefsgewijze certificatieonderzoeken in de keten in plaats van
op ieder onderdeel van de keten afzonderlijk. De SQF systemen vullen
elkaar naadloos aan, waardoor er sprake is van een echte
ketencertificering.
In tegenstelling tot andere systemen zoals het BRC-inspectiesysteem,
HACCP en ISO 9000, combineert SQF een kwaliteitmanagementsysteem (ISO)
met een voedselveiligheidssysteem (HACCP) aangevuld met eisen aan
identificatie en naspeurbaarheid (tracking en tracing). Naast de
bekende CCPs wordt dit tevens middels CQPs (kritische
kwaliteitspunten) geborgd. Hiermee is het een geïntegreerd systeem dat
voldoet aan de eisen van de wereldwijd georiënteerde supermarktketens,
verenigd in het CIES.