DLV-Adviesgroep

DLV Adviesgroep actief in SQF kwaliteits- en voedselveiligheidssystemen

DLV Adviesgroep begeleidt als eerste agrarisch adviesbureau in Nederland bedrijven naar het SQF voedselveiligheidssysteem en is als een van de weinige geautoriseerd voor het opstellen van het Master HACCP-plan. SQF staat voor Safe Quality Food en is een managementsysteem dat in Australië is ontwikkeld. Het Master HACCP-plan is een branche brede risico-analyse in dit geval gericht op voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten. Deze systematiek is gebaseerd op de international erkende Codex Alimentarius.

Onlangs hebben enkele adviseurs van DLV Adviesgroep de training voor SQF-practitioner gevolgd. Daarmee ontvangen zij van het SQFI (Safe Quality Food Institute te Lausanne) een persoons- en branche(s)gebonden licentie om (ketens van) bedrijven in de levensmiddelensector te begeleiden bij het opstellen van het Master HACCP-plan en/of individuele bedrijven te begeleiden bij het implementeren van hun SQF systeem. Met een gecertificeerd SQF systeem kan men in de praktijk met één certificaat in plaats van twee voldoen en dat bespaard kosten.

Eén norm voor alle bedrijven werkzaam in een levensmiddelenketen werkt niet. De bestaande normen passen wel bij de grotere producenten, maar zijn voor de primaire sector veel te omslachtig en uitgebreid. SQF heeft dit onderkend, door met een tweetal, afgestemde normen te werken:

* SQF 1000 (veelal bestemd voor zogeheten low-risk bedrijven) voor de primaire agrarische sector en kleinschalige verwerkers/ dienstverleners in de keten vaak geketend in een PMO (product-markt organisatie).

* SQF 2000 (veelal zogeheten high-risk bedrijven) voor de grotere toeleverende/verwerkende industrie
Daarnaast is SQF 3000 in ontwikkeling speciaal gericht op de retail.

De certificatiekosten zijn bij SQF1000 lager dan bij HACCP en ISO, omdat al uitgegaan wordt van een geautoriseerd Master HACCP-Plan en omdat er zogenaamde multi-site audits plaatsvinden; dit zijn steekproefsgewijze certificatieonderzoeken in de keten in plaats van op ieder onderdeel van de keten afzonderlijk. De SQF systemen vullen elkaar naadloos aan, waardoor er sprake is van een echte ketencertificering.

In tegenstelling tot andere systemen zoals het BRC-inspectiesysteem, HACCP en ISO 9000, combineert SQF een kwaliteitmanagementsysteem (ISO) met een voedselveiligheidssysteem (HACCP) aangevuld met eisen aan identificatie en naspeurbaarheid (tracking en tracing). Naast de bekende CCPs wordt dit tevens middels CQPs (kritische kwaliteitspunten) geborgd. Hiermee is het een geïntegreerd systeem dat voldoet aan de eisen van de wereldwijd georiënteerde supermarktketens, verenigd in het CIES.