Landelijke Studenten Vakbond


Acties bachelor/master succesvol

Utrecht, 5 februari 2002 - De LSVb is blij met de uitkomst van het debat over bachelor/master. Na protesten van studenten en breed gedragen kritiek zijn de stokpaardjes van Hermans, selectie en topcollegegelden, vandaag in de Tweede Kamer definitief gesneuveld. De Kamer heeft het wetsvoorstel in sterk verbeterde vorm aangenomen. Het is nu aan de universiteiten, hogescholen en de minister om te bewijzen dat het nieuwe stelsel ook in de praktijk goed uit de verf kan komen.

Op 22 januari ging een breed scala aan studenten en studentenorganisaties onder aanvoering van de Landelijke Studenten Vakbond de straat op om vervolgens de Kamer een petitie aan te bieden. Onder de noemer "Nee, geen topcollegegeld en ongelijkheid. Ja, wèl bachelor master" uitten zij hun zorgen over de plannen van Hermans. De Kamer was en is het met de studenten eens. Daarom heeft zij vandaag met een grote meerderheid Hermans' beperkende plannen een halt toegeroepen en de bachelor/master-wet een positieve wending gegeven.

De Kamer heeft de afgelopen weken duidelijk laten weten dat draagkracht als selectiecriterium ook in het hoger onderwijs ongewenst is en blijft. Ook is er duidelijk aangegeven dat zoveel mogelijk studenten een opleiding moeten kunnen volgen die bij hen past. Voorbeelden hiervoor zijn de mogelijkheden voor het wegwerken van deficiënties bij de overgang van bachelor naar de masterfase en de ondersteuning van studenten die na hun hbo-bachelor willen overstappen naar een master op de universiteit. Beide zijn op voorstel van de Kamer in de wet opgenomen. De LSVb is hierover zeer verheugd.

Of studenten in de praktijk daadwerkelijk meer te kiezen krijgen is natuurlijk afwachten. Er is weinig tijd voor de invoering, gepland vanaf komende september. De inspraak op nieuwe programma's komt dan ook her en der al behoorlijk in de knel. Daarnaast is er amper geld om de oude opleidingen voor huidige studenten te betalen, terwijl nieuwe curricula al starten. Daarbij is de voorlichting aan studenten vaak schrikbarend karig. De LSVb roept de minister dan ook op om voor deze grootste wijziging sinds decennia in het hoger onderwijs bij de voorjaarsbegroting extra middelen vrij te maken.

©2000-2002 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon