Gemeente Helmond


5 februari 2002
Aanpak spijbelaars door taakstraffen via de Haltwinkel

"Een middagje geen zin, uitslapen op maandagochtend, uren schooltijd missen omdat ze liever wat anders wilden doen..... Voortaan komen spijbelaars in aanmerking koor een taakstraf via de Haltwinkel.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat schoolverzuim en het vroegtijdig schoolverlaten een signaal kan zijn voor de ontwikkeling van crimineel gedrag. Snel en direct ingrijpen is een vereiste wanneer er sprake is van schoolverzuim. De leerplichtambtenaren in de regio Brabant Zuid-Oost hebben in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg en Bureau Halt gekozen voor een schoolverzuimtraject waarbij gekozen is voor een lik-op-stukbenadering.

Werkstraf in verzorgingshuis of plantsoen
In navolging van de beproefde aanpak elders in het land worden jongeren die veelvuldig spijbelen of te laat in de les komen, naar de leerplichtambtenaar verwezen. De leerplichtambtenaar kan de jongere vervolgens voor een taakstraf naar Bureau Halt sturen. Een ochtend of middag spijbelen staat voor twee uur werken waarbij men moet denken aan het afwassen in de keuken van een verzorgingshuis of plantsoenwerkzaamheden uitvoeren. Uiteraard moeten de jongeren deze taakstraf uitvoeren in hun vrije tijd.
Het heeft niet veel zin om ouders een boete op te leggen via de kantonrechter omdat hun kind spijbelt. Jongeren moeten zelf kunnen worden aangesproken op hun gedrag en zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Haltwerkzaamheden.

Schoolverzuimteam
Wanneer de spijbelaar niet mee wil werken aan Halt wordt dit gemeld aan het regionale Schoolverzuimteam. Vervolgens kan er een leerstraf worden opgelegd of kan de jongere een dagvaarding verwachten om voor de kantonrechter te verschijnen. Bovengenoemde instanties maken deel uit van het Schoolverzuimteam.
Wanneer tijdens het gesprek met jongeren en ouders op het Haltbureau blijkt dat er sprake is van bepaalde problematiek zoals pesten op school, kan er verwezen worden naar Bureau Jeugdzorg of het Jeugd Preventie Project. Er wordt bij iedere spijbelaar getracht om maatwerk te leveren omdat er allerlei oorzaken kunnen zijn waarom een jongere spijbelt. Gezamenlijk willen we proberen te voorkomen dat een jongere zonder diploma de school verlaat en/of vervalt in crimineel gedrag.

Voor alle duidelijkheid: deze vorm van spijbelgedrag geldt alleen voor leerplichtige jongeren van 12 jaar en ouder en ongeoorloofd schoolverzuim met een maximum van 5 dagen - of 10 dagdelen - gemeten over een periode van 4 weken.