Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN WITTEVEEN-HEVINGA EN DEPLA (BEIDEN PvdA) AAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

1. Kent u de berichten over de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (Gidi)? (1)

2. Hoe oordeelt u over het daarin gestelde dat 90% van de NVA-leden verzuimen om te melden of er sprake is van een aandelenverhouding met een verzekeringsmaatschappij?

3. Hoe oordeelt u - mede in het licht dat de financiële sector in het algemeen zelfregulering boven wetgeving prefereert - dat NVA-leden massaal niet lijken te voldoen aan de door de belangenorganisatie zelf gestelde voorwaarden?

4. Acht u het mogelijk dat één van de redenen van het niet vermelden van een aandelenverhouding met een verzekeringsmaatschappij kan zijn dat tussenpersonen de consument hierover niet wensen voor te lichten? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt u de mening dat aandeelverhoudingen tussen een verzekeraar en verzekeringstussenpersoon aan de consument kenbaar zouden moeten worden gemaakt opdat die zelf een oordeel kan vellen of hij/zij de betreffende verzekeringstussenpersoon als een onafhankelijke adviseur ziet? Zo ja, hoe wilt u deze transparantie bevorderen? Zo nee, waarom niet?

6. Hoe oordeelt u over het gestelde dat de Stichting Implementatie Gidi aangeeft dat zij niet in staat is om te controleren of verzekeringstussenpersonen aan alle eisen uit Gidi zullen voldoen?

7. Deelt u de mening dat de inhoud van de zgn. Advieswijzer, die tussenpersonen aan consumenten op basis van Gidi moeten gaan verstrekken, in hoge mate onderling vergelijkbaar moet zijn, willen consumenten in staat zijn om een tussenpersoon te beoordelen? Zo ja, hoe wilt u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?

8. Deelt u de mening dat bovenstaande negatieve signalen over zelfregulering door verzekeringstussenpersonen bijdragen aan de wenselijkheid van wettelijke maatregelen ten aanzien van het toezicht op verzekeringstussenpersonen? Zo ja, hoe en wanneer gaat u daar gevolg aan geven? Zo nee, waarom niet?

(1) 'NVA-leden melden geen aandelenbezit verzekeraar'; 'Stichting Gidi schrijft bijna 21.000 tussenpersonen aan'; 'Dijkers (Bavam): waak voor "reclame"-invulling van Gidi' - allen in: Assurantie Magazine, nr. 3, jaargang 24, 1 februari 2002