Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie ondersteunt vernieuwende initiatieven

Ruim 415.000 voor milieu-ontlastende verkeersprojecten

05-02-2002
In 2002 ondersteunt de provincie Utrecht met ruim 415.000 veertien projecten die de belasting van het milieu door verkeer en infrastructuur helpen verminderen. Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten. Het gaat om zeer uiteenlopende projecten, ingediend door zowel particulieren als initiatiefnemers uit bedrijfsleven en overheid.

Verkeer en infrastructuur vormen een zware belasting voor milieu en leefomgeving en de provincie Utrecht wil daar actief iets aan doen. Om die reden stelt zij geld beschikbaar voor de realisatie van originele projectvoorstellen die de milieubelasting door verkeer en infrastructuur terugdringen.
Ingediende voorstellen zijn beoordeeld op een aantal criteria. De projecten die uiteindelijk geselecteerd zijn, zijn concreet en uitvoerbaar en de milieueffecten zijn bovendien goed meetbaar. Daarnaast zijn deze projecten vernieuwend, waardoor ze een voorbeeldfunctie vervullen.
GreenCab, een onlangs gestart bedrijf dat taxi's laat rijden op groene energie en dus geen emissie van schadelijke gassen veroorzaakt, is één van de veertien uitgekozen projecten die op provinciale ondersteuning kunnen rekenen. De provincie wil de voorbeeldfunctie en het innovatieve element van het bedrijf breed onder de aandacht brengen door geld beschikbaar te stellen voor informatiemateriaal en voorlichtingscampagnes.
De provincie ondersteunt ook duurzaam woonproject De Kersentuin, opgezet door toekomstige bewoners van Parkwijk in Leidsche Rijn, met het terugdringen van de automobiliteit als belangrijke doelstelling. Een centrale parkeergarage maakt een autovrij binnengebied mogelijk en wordt gebruik gemaakt van deelauto's. Op het terrein wordt een kantoorruimte ingericht zodat het woon-werkverkeer kan worden teruggedrongen.
Voorbeelden van andere vernieuwende ideeën die gehonoreerd zijn: energie winnen uit asfalt, een groene fietsenplan op de Utrechtse Heuvelrug en een proef met zeer open asfalt beton in de bebouwde kom, gericht op het reduceren van geluidshinder.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 2583151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl