Rijksuniversiteit Groningen

Nieuwe manier om ontstekingsprocessen te remmen

Bloedvergiftiging (sepsis) ontstaat als gevolg van een infectie en kan levensbedreigend zijn. Internist drs. Jan Willem Fijen onderzocht de processen achter de ontstekingsreactie en ontdekte een manier om de reactie van het lichaam op bloedvergiftiging te remmen. "Bij gezonde vrijwilligers werkt het", zegt Fijen, "Met de stof RWJ-67657 wisten we een opzettelijk opgewekte ontstekingsreactie te remmen. Dit is een goed onderzoeksmodel voor sepsis. Normaal krijgen gezonde proefpersonen hoge koorts, spierpijn, een lagere bloeddruk en een snelle pols. Maar door het remmende middel waren die verschijnselen veel milder." Zijn ontdekking is ook van belang voor mensen met chronisch gewrichtsreuma en de ziekte van Crohn, omdat bij hen een zelfde soort ontstekingsreactie optreedt. Fijen promoveert op 6 februari 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Normaal reageert het lichaam bij een infectie alleen met een afweerreactie op de plek van de infectie, maar bij sepsis raakt het gehele lichaam bij het ontstekingsproces betrokken. Dit komt door een ongebreidelde activatie van witte bloedcellen. De bron van de infectie kan een bacterie, een virus of een schimmel zijn. Nadat de witte bloedcellen de bron hebben ontdekt, treedt er een reeks van elkaar opvolgende signalen op die tot de ontsteking leiden. De activatie van de witte bloedcellen verloopt via een specifieke signaalroute. Fijen wist deze zogeheten p38MAPK route te remmen. "We hebben bij gezonde proefpersonen een ontstekingsreactie opgewekt met endotoxine, een deel van een bacterie", vertelt hij, "Ze kregen daardoor griepachtige verschijnselen, zoals koorts, spierpijn en een snelle hartslag. Bij een volgende test hebben we eerst een middel toegediend om de p38MAPK route te remmen. De ziekteverschijnselen werden daardoor veel minder. Ook waren de witte bloedcellen minder geactiveerd en produceerden ze minder ontstekingseiwitten. Bovendien werkt het afweersysteem adequater na toediening van het middel. Dit zou van groot belang kunnen zijn bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties." /ImK

Jan Willem Fijen (Amsterdam, 1963) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de Intensive Care Beademing van de afdeling Interne Geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Inmiddels is Fijen internist/supervisor chirurgische intensive care van het AZG.