Gemeente Moerdijk


AFRONDING 30 KM ZONE FIJNAART

De gemeente Moerdijk maakt de 30 km zone in Fijnaart compleet met een rotonde op de kruising Langeweg/Nieuwe Dorpsweg, een extra drempel in de Wilhelminastraat en een wegversmalling halverwege de Langeweg. De maatregelen zijn gekozen in overleg met bewoners.

De gemeente had oorspronkelijk een 50 km plateau willen aanleggen op het kruispunt Langeweg/Nieuwe Dorpsweg. Tijdens bijeenkomsten gaven inwoners echter de voorkeur aan een rotonde. De rotonde is een goede snelheidsremmer en biedt ook bij een hoge verkeersintensiteit een goede doorstroming. Daarbij heeft een rotonde een duidelijke voorrangsregeling en goede oversteekmogelijkheden voor voetgangers.

De rotonde op het kruispunt Langeweg/Nieuwe Dorpsweg vormt straks een duidelijke overgang naar omliggende 30 km zones. De bijzondere inrichting van het middengedeelte maakt de rotonde tot een herkenningspunt in het hart van Fijnaart.

De grote hoeveelheden verkeer geven aanleiding tot extra snelheids-remmende maatregelen in de Wilhelminastraat. De gemeente wilde de straat eigenlijk na de bodemsanering aanpakken en zo diverse werkzaamheden combineren. Op verzoek van de bewoners legt de gemeente legt nu toch een 30 km drempel aan, omdat de sanering voorlopig niet aan de orde is. De drempel komt halverwege de straat te liggen, direct na de kruising met de Korte Kerkstraat. Het doorgaand verkeer wordt daardoor richting de Korte Kerkstraat en Voorstraat geleid. De drempel is een duidelijke overgang naar het weggedeelte dat is afgesloten voor vrachtverkeer. De drempel biedt ook een gelijkvloerse oversteekvoorziening.

Doorgaand verkeer op de Langeweg heeft met de uitvoering van het 30 km plan voorrang gekregen op verkeer van rechts. Hierdoor dreigt de snelheid op de 50 km weg toe te nemen. De gemeente plaatst daarom een wegversmalling met 50 km drempel tussen de Vermeerstraat en de Hazelaarstraat. Op deze manier hebben fietsers geen last van de snelheidsremmer.

Laatst gewijzigd 6 februari 2002