Gemeente Alphen aan den Rijn


Nieuwe brug Windepad

De Gemeente Alphen aan den Rijn is van plan om de brug in het Windepad te vervangen. De werkzaamheden in dit fietspad worden in verband met de huidige onderhoudstoestand van de brug op korte termijn uitgevoerd.

De firma Haasnoot Bruggenbouw B.V. uit Katwijk heeft opdracht gekregen van de Gemeente Alphen aan den Rijn om de brug te vernieuwen. De werkzaamheden zijn gepland in de voorjaarsvakantie om de overlast, voor met name schoolgaande jeugd, tot een minimum te beperken. De werkzaamheden starten op maandag 25 februari 2002 en duren ongeveer vijf dagen. Door eventueel slechte weersomstandigheden kan het noodzakelijk zijn om van de planning af te wijken.

Het Windepad wordt ter plaatse van de brug afgesloten voor voetgangers en overig verkeer. Het adres Windepad 20 is vanaf de zijde van Ter Aar bereikbaar. De woningen aan de Ridderbuurt zijn normaal bereikbaar.

Omdat de brug ligt langs een van de Provinciale Ecologische Verbindingszones, wordt gelijktijdig een faunapassage gerealiseerd. De huidige brug vormt door de aan het water grenzende betonnen landhoofden namelijk een belemmering voor de passage van kleine dieren. Aan beide zijden wordt daarom onder de brug een onverharde oeverstrook aangelegd. Zo kunnen dieren als muis, hermelijn, wezel, egel en algemene amfibieën veiliger van het ene naar het andere natuurgebied trekken.

De Provinciale Ecologische verbindingszone is een doorlopende groene structuur om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo wordt de versnippering van de natuur tegengegaan en krijgen planten en dieren meer ruimte om te leven.

De Provincie Zuid-Holland heeft subsidie toegezegd voor de extra kosten ter verbetering van de ecologische verbindingszone.

Nieuw in de ontwikkeling van de bruggenbouw is de toepassing van een glasvezelversterkte kunststof dek. De Gemeente Alphen aan den Rijn behoort daarbij tot een van de eerste gemeenten in ons land die hier op inspeelt . Naast de gunstige eigenschappen van het materiaal zoals een langere levensduur t.o.v. traditionele materialen levert dit een besparing op in de jaarlijkse onderhoudskosten.

Voor eventuele nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de afdeling Infrastructuur (tel. 481606).

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 februari 2002 laatste wijziging