Gemeente Smallingerland

Smallingerland hoort bij meest sociale gemeenten in Noord Nederland (6-2-02)

Het FNV heeft gisteren haar onderzoek naar het minimabeleid door gemeenten in Nederland gepresenteerd. Ook in het noorden van het land constateert de FNV behoorlijke verschillen in het minimabeleid. Smallingerland is één van de noordelijke gemeenten die volgens de FNV wel goed omgaat met de beschikbare middelen voor armoedebestrijding. In Fryslân komt de gemeente als beste uit de bus.

Dat komt omdat de gemeente bovengemiddelde bedragen uitgeeft aan huishoudens met een minimum inkomen. Smallingerland besteedt hieraan tussen de 500,= en 750,= per huishouden.

Meer dan de helft van deze inkomensondersteunende middelen gaat in Smallingerland naar aangewezen doelgroepen die aanspraak kunnen maken op een vorm van bijzondere bijstand.

Het bereik van kwijtschelding van gemeentelijke lasten is voor de FNV ook een belangrijke indicatie in het oordeel over het minimabeleid. Smallingerland bereikt volgens het onderzoek meer dan 66% van het potentieel. Dat komt omdat kwijtschelding automatisch plaatsvindt op basis van bekende gegevens. Mede door die automatische kwijtschelding wordt de gemeente in het onderzoek genoemd als een organisatie met relatief lage uitvoeringskosten van het minimabeleid. De doelgroep wordt in Smallingerland ook actief benaderd om gebruik te maken van de mogelijkheden. Doordat gegevens van betrokkenen bekend zijn en regelmatig gecontroleerd worden, kan met een betrekkelijk eenvoudige aanvraagprocedure een beroep worden gedaan op inkomensondersteuning.

In totaal besteedde de gemeente in 2001 een bedrag 3,1 miljoen gulden (ruim 1,4 miljoen) aan de verschillende vormen van armoedebestrijding.