Gemeente Soest

Actueel

Meer overlast dan voorzien bij rioolrenovatie De Beaufortlaan en Soesterbergsestraat

De werkzaamheden aan de riolering die afgelopen week in de Beaufortlaan zijn gestart, hebben geleid tot meer overlast dan was voorzien. Bij het uitharden van de met polyester hars geïmpregneerde kous komt styreen in gasvorm vrij. De concentratie van het gas is zodanig dat het absoluut ongevaarlijk is. Het gas heeft echter een bijzonder lage geurdrempel en is zwaarder dan lucht. Styreen is een grondstof die wordt gebruikt in onder meer de verpakkingsindustrie, voor speelgoed en bootfabricage.

Door een samenloop van omstandigheden zijn helaas tijdens het uitharden onvoldoende maatregelen getroffen om het gas direct af te zuigen. In een aanzienlijk deel van Soest-Zuid heeft men de geur kunnen waarnemen. Vertonen de stanksloten in de afvoeren gebreken of ontbreken ze, dan is de geur in huis te ruiken. Om deze stankoverlast te bestrijden moeten de stanksloten worden gevuld met water. Ook moet er worden geventileerd.

De gemeente betreurt het gebeurde. Ook de aannemer heeft in zijn dagelijkse praktijk nog niet eerder te maken gehad met deze mate van overlast. Hij zal alles in het werk stellen om hier niet nog een keer mee geconfronteerd te worden.

Voor de volgende sessies, waarvan de eerste begint op 13 februari, zijn afspraken gemaakt over aanvullende maatregelen om de gaslucht zo snel mogelijk te verwijderen uit het gedeelte riool dat wordt gerenoveerd. Het te renoveren gedeelte zal aan weerszijden tijdens de renovatie worden afgesloten en worden geventileerd. Tegelijkertijd wordt niet onder hogedruk gereinigd waardoor niet meer een geforceerde luchtverplaatsing in het riool ontstaat.

---