Gemeente Breda

06-02-2002

Gemeente voert behoedzaam asielzoekersbeleid
De gemeente Breda volgt het rijksbeleid bij uitgeprocedeerde asielzoekers, maar neemt daarbij extra zorgvuldigheid in acht. Voorzieningen worden pas stopgezet nadat ook uit eigen onderzoek van de gemeente is gebleken dat de betrokken asielzoeker is uitgeprocedeerd.

Op 1 april 2001 is de nieuwe Vreemdelingenwet in werking getreden. Voor personen die onder de Zorgwet VVtV (Voorlopige Vergunning tot Verblijf) vallen en voor personen die onder de ROA (Regeling Opvang Asielzoekers) vallen, heeft dit gevolgen. Wanneer zij uitgeprocedeerd zijn, dienen ze na maximaal 28 dagen het land te verlaten. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in eerste instantie bij de asielzoeker zelf.

Lokaal beleid
Van de gemeente wordt verwacht dat deze de voorzieningen voor de betrokkene na 28 dagen beëindigt. Breda zal, op eigen kosten, deze termijn verlengen met maximaal 10 werkdagen. Binnen deze termijn controleert de gemeente of het dossier juist en volledig is ingevuld, en vindt er een gesprek plaats met de betrokkene(n). De gemeente Breda is momenteel in overleg met particuliere organisaties om te komen tot een opvangregeling voor uitgeprocedeerden die legaal in Breda verblijven.

Vóór of na 1 april 2001
Er is een onderscheid tussen de procedures bij asielzoekers die vóór 1 april 2001 waren uitgeprocedeerd (in Breda zijn dat er nu 4) en asielzoekers die na die datum zijn uitgeprocedeerd (op dit moment 2). In het eerste geval hoort het beëindigen van de voorzieningen (inkomen, huisvesting) tot de verantwoordelijkheid van de gemeente, en in het laatste geval tot de verantwoordelijkheid van het rijk.

Daarbij is er ook nog verschil tussen uitgeprocedeerden die onder de VVtV- of onder de ROA-regeling vallen. Bij de eerste categorie worden de voorzieningen beëindigd.
Bij personen die onder de ROA vallen en vóór 1 april zijn uitgeprocedeerd (2 in Breda), geldt dit niet. Op landelijk niveau is namelijk nog steeds enige discussie gaande over een deel van de asielzoekers die vallen onder de ROA regeling. Om die reden zal de gemeente vooralsnog de voorzieningen voor hen handhaven.

Bij het bepalen van de datum van het uitgeprocedeerd zijn, is de datum van de eerste (negatieve) beschikking bepalend, ook wanneer er daarna een procedure van bezwaar en/of beroep is ingesteld die uiteindelijk negatief is afgerond.

Breda, 6 februari 2002